IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
17:03 | 9 февруари 2015
Обновен: 09:39 | 21 април 2024

Божи служители подкрепиха дядо Николай за "Св. Кирик"

Манастирът е на църквата, твърдят те

По материала работи: Борис Проданов
Божи служители подкрепиха дядо Николай за "Св. Кирик"

270 духовници от Пловдивска епархия са пратили писмо до Президента, Народното събрание и други държавни институции, в което декларират своята подкрепа на владиката Николай в защита на манастира „Свети свети Кирик и Юлита” в спора с архитектите за собствеността на имота.


Ние сме изненадани от реакцията на тази група хора, която не проумя, че всеки манастир и църква са дом на нашия Господ Иисус Христос и че са място, където ние, духовниците и миряните, се събираме за молитва, на която се крепи целият свят.


Манастирът „Св. св. Кирик и Юлита” е част от Ноевия ковчег, който превежда нас, вярващите, от временното към вечното, а не място за разврат и забавления, ползвано от арендатори, за удовлетворяване на частни икономически интереси на няколко човека, пишат свещениците.


Те заявяват, че не могат да търпят „безчиние и поругаване на нашите светини и духовни ценности”. Не можем да се примирим с факта, че някой в това демократично време се опитва да отнеме свободата, дадена ни от Бога и закрепена от Конституцията на РБ в чл. 37, ал. 1, Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи в чл. 9, ал. 1, Закона за вероизповеданията и други европейски нормативни актове, да почитаме светите си места и да се събираме на обща молитва в тях, четем в декларацията


Не ни се иска да вярваме, че се връщаме към 1982 г., когато под натиска на комунистическата власт манастирът е бил взет от Пловдивска митрополия. Под същия натиск ли и в днешно време манастирът може да бъде поруган и осквернен, пише в писмото им.

Коментари

Новини Варна