IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
21:03 | 16 февруари 2015
Обновен: 02:06 | 20 април 2024

Пилотът на „Фалкона“: Премиерът беше хладнокръвен при инцидента

Експертите приключиха огледа и предстои да представят доклад

По материала работи: Борис Проданов
Пилотът на „Фалкона“: Премиерът беше хладнокръвен при инцидента

Командирът на правителствения самолет “Фалкон“ проговори за принудителното кацане преди дни. На борда тогава беше и премиерът Бойко Борисов.


Швейцарската проверка приключи. Експертите започват изготвянето на доклад за причините, довели до инцидента. При излитане единият колесник на самолета не се прибра. От транспортното министерство обясниха, че това ще отнеме няколко месеца. Командир Атанас Марков има 13 хиляди летателни часа на всякакви самолети. От 2010 г. лети като командир на правителствения “Фалкон“. „Веднага след излитането се обира колесника. На височина 5-8 метра на полосата прибрах колесника. Видяхме, че индикацията вътре в кабината показва, че лявата основна стойка не се е прибрала. Единственото, което трябва да се направи, е да се спусне колесника и да се кацне“, поясни капитан Марков.

 

Единственото условие е да се изгорят около 1000 килограма от горивото, тъй като, пояснява командирът, самолетът е бил малко по-тежък от теглото за кацане. Той съобщава лично на премиера за възникналия проблем. “Имам и това задължение. Той беше изключително спокоен! Хладнокръвен“, разкри Марков. „Това не е аварийна ситуация, а особен случай! Нямаше нищо притеснително. Нямаше нещо, което да изисква спешни действия! Единствено не ми хареса: чух някъде по пресата, че пет пъти не сме успели да кацнем. Никога не сме се опитавали да кацнем и да не можем. Ние бяхме помолени 2 пъти да минем над полосата с цел визуално да се види дали колесникът е пуснат и заключен“, подчерта Марков.


В събота швейцарските експерти са направили експертиза на самолета, след което са направили облитане над София. Марков пояснява, че самолетът е напълно изправен. “Това е един Ролс Ройс. Струва 35 милиона долара. Изключително надежден самолет! Отрядът е един остров на стабилност в морето от авиокомпании!“, заключва командирът. Междувременно държавата търси 600 хиляди лева, за да запълни дупката в бюджета на Авиотряд 28. Не е ясно за какво точно ще бъдат използвани парите.


Novanews.bg

Коментари

Новини Варна