IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
15:39 | 28 февруари 2015
Обновен: 17:56 | 11 май 2024

Харманли на бунт заради бежански център

Протестът е организиран през социална мрежа

По материала работи: Борис Проданов
Харманли на бунт заради бежански център

Близо 50 души от страната и Харманли се събраха днес там за поредния протест срещу бежанския център в града, организиран през социалната мрежа от Инициативен комитет „За Харманли”.


Днес той бе с мотото „Да спрем дискриминацията на българите в България!”.


„На границата никой не проверява бежанците които пристигат. Достатъчно е устно или писмено да удостоверят своята принадлежност, за да получат бежански статут в България - различни по етническа принадлежност и вероизповедание, 80% от тях не са сирийци и не бягат от размирни зони.
В Харманли, бежанците са толкова много, че вече на всеки трети български граждани в града, се пада по един имигрант”, посочват организаторите на протеста.

 

„Около 70% от бежанците получават преводи на всеки две седмици между 500 и 1000 евро.


Служители в офиси за бързи преводи, дават сигнали, че тези пари влизат от Великобритания, Германия и Франция, и се траншират от Близкия Изток, преминават през няколко държави, докато се изгуби първоначалния източник и влизат през страна членка на ЕС.


Ако е декларирано, че се изпращат от роднина на лицето - те са не проследяеми и не подлежат на контрол от Министерство на финансите”, разкриват още те.

 

„Имигрантите се движат свободно из града, извършвайки непристойни действия на публични места нарушавайки обществения ред.


Властите не предприемат нужните мерки, чувстват се безнаказани, за което съдействат и редица неправителствени организации, а също така и самите служители на самия лагера”, коментират още недоволството си гражданите. Това е поредният протест срещу бежанците в Харманли, организиран в социалната мрежа, твърди "Дарик радио".

 

 

Коментари

Новини Варна