Варна 16°
fallback
Общество
18:12 | 14 ноември 2019
Обновен: 21:18 | 28 април 2024

Слагат БДС стандарт на ръжения и пълнозърнестия хляб

Новите изисквания влизат в сила от началото на 2020-а

По материала работи: Пламен Янков

Ръженият, ръжено-пшениченият и пълнозърнестият хляба вече ще се правят по стандарт. Предстои следващата седмица трите стандарта да бъдат одобрени от Българската агенция по безопасност на храните, потвърдиха от агенцията за “Труд”, цитирани от dnes.bg.

 

Очаква се изпълнителният директор на БАБХ да ги одобри. Досега утвърден стандарт “България” има за белия, типовия и хляба “Добруджа”.

 

Новите стандарти ще влязат в сила от началото на следващата година. Очаква се оттогава родните хлебопроизводители да започнат производство на трите вида хляб по новите стандарти и те да се появят в магазина.

 

Хлябовете, които носят печата стандарт “България”, трябва да отговарят на точно определени изисквания.

 

Те не съдържат никакви консерванти и добавки. Техните рецептури са прости – съдържат брашно, квас или мая, щипка сол за стабилизатор на химичните процеси и вода.

 

Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите са собственици на марката.

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback