IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
21:27 | 18 март 2015
Обновен: 05:55 | 20 април 2024

Взривиха тонове скали край Наречен - на ход са фадромите

В района на Кърджали и Смолян все още има населени места без достъп и ток

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка Dnes.bg

С контролирани взривове бяха детонирани скалите, блокирали пътя Пловдив-Смолян в района на Наречен. Дотук се стигна, след като скалната маса в началото на седмицата се свлече и блокира шосето. Преди обед се пропускаха леки автомобили на всеки час, но следобед пътят остана затворен от мерки за сигурност.

„Заредихме 50 килограма взривно вещество амонит и в късния следобед детонирахме свлачището”, обясниха пред Dnes.bg от Областно пътно управление – Пловдив.

Силен тътен огласи Родопите в късния следобед. Така с 50 килограма взривно вещество бяха взривени част от скалите, които четвърти ден са затворили пътя за Пампорово и Смолян. Сега предстои с помощта на тирове и фадроми скалната маса да бъде депонирана и така пътят да се разчисти.

В района на Кърджалийското село Сипей се активизира огромно свлачище. Заради опасност от пропадане на къщи бяха евакуирани две семейства.

„Проблемът за село Сипей ще може да се реши, след като приключи топенето на снега и сега търсим възможности за направа на допълнителен дренаж, за да се изведе в по-голям район извеждането на подпочвените води”, коментира кметът на Кърджали Хасан Азис.

В районите на Кърджали и Смолян все още има населени места без достъп и електрозахранване. Нивото на водните басейни се следи денонощно.

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна