IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
20:28 | 24 март 2015
Обновен: 06:23 | 20 април 2024

Пеликаните в "Сребърна" мрат като мухи

Още 21 мъртви птици откриха днес в резервата

По материала работи: Борис Проданов
Пеликаните в "Сребърна" мрат като мухи

Двайсет и един мъртви пеликана са изнесли днес от колонията им в "Сребърна" охранители и специалисти в резервата към Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра.


Служителите в резервата и местни хора твърдят, че досега не е имало такъв масов мор на птици.


По данни от монитора на свързаната с колонията на пеликаните видеосистема от няколко дни са били наблюдавани "бели неподвижни птици", за които се е предполагало, че са мъртви. Едва днес обаче те са били идентифицирани.


Според ръководителя на дирекцията в Силистра д-р Себахтин Халид причините не могат да бъдат установени на терен, а само в Централната ветеринарно-медицинска лаборатория в София.


Има вероятност пеликаните да са умрели от заболяване, от натравяне, заради пренаселеност на колонията и др.


В колонията на пеликаните в "Сребърна" са регистрирани 65 двойки птици. При днешния преглед е било установено, че има и излюпени млади пеликанчета.


Проверка в колонията досега не е правена, тъй като през периода на гнездене птиците не бива да бъдат безпокоени.


Д-р Халид посочи, че въведените в началото на тази година мерки против птичи грип няма да се отменят и наблюденията в "Сребърна" ще продължат.


От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе съобщиха, че за случая е информирано Министерството на околната среда и водите.


В края на февруари бе регистрирано изтичане на замърсени води в езерото "Сребърна".

 

Коментари

Новини Варна