IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
19:10 | 28 март 2015
Обновен: 10:13 | 20 април 2024

Евакуираха семейства в село Осина заради свлачище

Има опасност пътят да бъде прекъснат

По материала работи: Ставри Таргов
Евакуираха семейства в село Осина заради свлачище

Три семейства бяха евакуирани от домовете си заради повторно активизиралото се свлачище в село Осина. Реална е опасността единственият път до селото да бъде прекъснат. В началото на февруари свлачище откъсна  на две места парчета от асфалтовата настилка. Още две къщи са застрашени в друго село на община Сатовча - Долен.

Проливните дъждове и бързото снеготопене през последните два дни са активирали стари и нови свлачища във високопланинската община. Подпочвените води са причинили ново свличане  в село Осина, където преди две години десетки семейства бяха евакуирани.

По най-засегнатите къщи от старото свлачище има по 7-8 до 10 см пропуквания по тях. В очите на хората виждам само страх, сподели кметът на селото Славчо Хаджиев.

От 2013 година свлачището в село Осина, което е с площ около 30 декара, е в списъка на Междуведомствената комисия към Министерския съвет, но до момента финансиране за неговото укрепване не е осигурено. От събота сутринта комисия с представители на "Геозащита"- Перник, "Пожарна безопасност и защита на населението“ и от общината преценяват ситуацията на място. Кметът на общината Арбен Мименов е издал заповед  за евакуация на три семейства. Още две къщи са в опасност заради активизирало се свлачище в село Долен.

От няколко дни имаме изключително тежък проблем. Чакаме всеки момент "Геозащита" да даде професионалното си мнение, становище и предписания за това, какво да се прави. В самото населено място има пропадане от около 1 м на земни пластове близо до две къщи, уточни кметът Арбен Мименов.

Общинският щаб за реакция при бедствия ще работи усилено и в неделя, за да подготви документацията за щетите от двете свлачища. В понеделник те ще бъдат изпратени чрез областния управител до Междуведомствената комисия, съобщава БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна