IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
08:35 | 26 август 2020
Обновен: 20:56 | 23 април 2024

Даскали пред дилема: Да се пенсионират или да пипнат коронавируса

“COVID-19 се отразява върху нашите колеги в рискова възраст, смята експерт

По материала работи: Ставри Таргов
Даскали пред дилема: Да се пенсионират или да пипнат коронавируса

Пандемията от COVID-19 е допринесла учители да предпочетат да излязат в пенсия, въпреки че са имали планове да преподават още.

 

Това е една от тенденциите, свързани с коронакризата, която се наблюдава в София малко преди началото на новата учебна година, съобщи пред “Труд” началникът на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева.

 

Обикновено динамиката със свободните места за учители преди всеки 15 септември е свързана с големия процент преподаватели, които са в пенсионна възраст. Тази година към този фактор се прибавя и коронавирусът.

 

“COVID-19 се отразява върху нашите колеги в рискова възраст. По инициатива на самите учители, някои колеги, придобили право на осигурителен стаж и възраст, се възползваха от това да се пенсионират”, обясни Ваня Кастрева.

 

Моментна справка към 24 август на вакантните места в страната за преподаватели сочи, че се търсят 1354 педагози. Това отчетоха от Министерството на образованието и науката пред “Труд” и уточниха, че след 11 септември ще има ясна картина колко места са запълнени и колко са останали, тъй като предстоят още интервюта с кандидати.

 

На първо място с най-много свободни позиции към момента е Пловдив с 256, следван от София-град с 250 вакантни места. Със 134 незаети на трето място е Стара Загора. (виж карето).

 

Въпреки че недостигът на учители е по-малък в сравнение с 2019-а, от МОН отчитат, че той е най-остър по математика, физика и астрономия, както и чужди езици. Сред най-търсените са и началните учители, отчете Ваня Кастрева.

 

Нужда от преподаватели се очертава и по предприемачество, където трябва да сработи програмата “Мотивирани учители”.
Началникът на РУО в столицата Ваня Кастрева пред “Труд”:


Тази година, обявявайки свободни места, имаше много колеги по физическо възпитание и спорт, които кандидатстваха за учители. Това е друга последица от ковидпандемията, каза пред “Труд” началникът на РУО-София-град Ваня Кастрева.

 

“Преустановявайки своята спортна кариера например, много учители по физическо и треньори се насочиха към училището. За едно учителско място се борят по над 40 човека”, допълни тя.

Коментари

Новини Варна