Варна 17°
fallback
Общество
09:25 | 25 септември 2020
Обновен: 07:59 | 1 май 2024

Три са вариантите за скок на пенсиите. Вижте какви са те

Решение се очаква в края на септември - началото на октомври

По материала работи: Ставри Таргов

Заявките за увеличение на пенсиите от последните дни се сведоха до три варианта, стана ясно от изявление на социалния министър Деница Сачева в Добрич.

 

За два от тях се говореше и досега, но министърът вече подкрепя трети вариант, предложен от КНСБ. Единият е да продължи добавката от 50 лв., другият е за преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 г., като при това положение увеличение ще има за 1.1 млн. пенсионери, обясни министърът.

 

Третият вариант е предложението на синдикатите за преизчисляване на всички пенсии, като се промени тежестта за всяка година осигурителен стаж, така че да се запази солидарният и справедлив модел на социалното осигуряване у нас, допълни тя. Решение се очаква в края на септември - началото на октомври.

 

"Различните варианти общо биха стрували между 1.2 млрд. лв. и 3.8 млрд. лв.", посочи Деница Сачева. Тя смята за добър модела, който предлагат синдикатите, защото така "хората ще бъдат стимулирани да се осигуряват на техните реални доходи и всеки трябва да си дава сметка, че пенсията е заместващ доход, който отчита личния принос".

 

В последните години ГЕРБ прави точно обратното на това, което днес социалният министър определя като справедлив вариант, отчитащ личния принос на човек. С изпреварващо увеличение на минималната пенсия управляващите изравниха хора с различен принос към осигуряването.

 

През 2018 г. без аргументи в кодекса за социално осигуряване бе отменено плавното увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж, на което се разчиташе да направи пенсиите по-адекватни. В момента всяка година труд носи тежест от 1.2 във формулата за изчисление на пенсията.

КНСБ твърдо се обяви против преизчисляване с по-съвременен осигурителен доход, тъй като смята, че този подход руши основни принципи на осигуряването, като разкъсва връзката между принос и права и "насилва" солидарността под предлог за увеличение на най-ниските пенсии.

 

"От години отстояваме позиция, че единственият правилен и справедлив подход за повишаване на размера на пенсиите е чрез увеличаване приноса/коефициента (сега 1,2) на всяка година осигурителен стаж, което отчита осигурителния принос на всяко осигурено лице, респективно пенсионер", напомниха оттам.

 

Два от четирите варианта вършат работа - преизчисляване на всички пенсии и преизчисляване на тези, отпуснати преди 2015 г., другите два са глупав и най-глупав, заяви тези дни пред БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

 

Най-глупаво е да бъдат увеличени само минималните пенсии, защото се развалят съотношенията в размерите на пенсиите, които би трябвало да са във функция от осигурителния стаж и осигурителния принос на лицата, коментира той.

 

Като леко глупаво той определи да се направи добавката от 50 лв. постоянна, съобщава "Сега".

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback