IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
08:37 | 1 ноември 2020
Обновен: 20:33 | 17 май 2024

Днес честваме Деня на народните будители

По материала работи: Ставри Таргов
Днес честваме Деня на народните будители

Днес отбелязваме Деня на народните будители. В този ден цяла България чества личностите, полагали основите на обществения и културен живот на страната - творци, просветители, революционери и други общественици.

Празникът е създаден през 1922 от правителството на Александър Стамболийски, за да се почетат „далечни и близки строители на съвременна България“.

Ученици от Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ” ще отбележат Деня на народните будители, като се погрижат за гробовете на редица наши общественици, учени и творци. Ще бъдат почистени десетки паметни плочи и местата около тях в Централните софийски гробища. Инициативата се провежда за трета поредна година.

Проявата на учениците, превърнала се в традиция за Класическата гимназия, е жест на уважение и поклон към народните будители, коментира единайсетокласникът Петър Сомлев:

"Като осъзнаваме преходността си успяваме да съхраним и да носим и светлата част от нашето минало. Така ще може да бъдем повече човеци и българи".
Ученикът приканва всеки желаещ да се включи в инициативата.
 

Коментари

Новини Варна