IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
08:30 | 16 ноември 2020
Обновен: 04:27 | 19 април 2024

Минат ли учениците онлайн февруари и март – отиде им лятото. Ще отучват!

Още не е ясно каква форма на обучение ще бъде избрана за края на учебната 2020/2021 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Минат ли учениците онлайн февруари и март – отиде им лятото. Ще отучват!

Нулева учебна година не е възможна, но ще се обсъждат варианти за диференцирано отучване. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНР.

Става дума за удължаване на учебния процес през летните месеци там, където това се налага. След карантината тази пролет и минаването на всички училища на дистанционно обучение през лятото в много от тях бяха организирани занимални за наваксване.

Още не е ясно каква форма на лятно обучение, ако се наложи, ще бъде избрана за края на учебната 2020/2021 г.

1250 училища в страната не са се сблъсквали с коронавируса, но има съмнения, че много деца карат заболяването безсимптомно, съобщи министърът.

“Разумно е да се направи график до Коледа. Сега една-две седмици да остане тази обща забрана за учениците от 6-и до 12-и клас. Трябва да имаме редуване на дистанционно и присъствено обучение.

Виждам, че много хора започнаха по-стриктно да спазват мерките, ако се подобрят стойностите на заболеваемостта, ще започнем редуването на паралелките. Повече трябва да учат присъствено 8-и клас, особено езиковите паралелки, 7-и клас - също”, обясни Вълчев.

По решение на областните щабове за борба с коронавируса

в момента
40% от
учениците се
обучават
онлайн,

а 74 училища са спрели присъственото обучение и за децата от началните класове.

Електронното обучение силно демотивира децата, обездвижва ги и им причинява допълнителни проблеми, категоричен е Вълчев.

27 станаха жертвите на инфекцията сред педагозите. В тесен кръг от най-близките ѝ в събота бе погребана директорката на Първо частно училище в Бургас Ваня Стоянова. Преди това години наред тя бе уважаван преподавател в Математическата гимназия.

66-годишната математичка издъхнала в петък срещу събота в реанимацията след 3-дневен престой в УМБАЛ - Бургас. Миналия понеделник излязъл позитивният ѝ тест, тогава усетила и симптоми.

Останала у дома, но на втория ден викнали линейка. Според запознати Стоянова страдала от диабет, който в комбинация с COVID-19 най-вероятно е влошил рязко състоянието ѝ. Лекарите направили всичко възможно, но били смаяни от пораженията на болестта, които

смазали жената
буквално за ден

Заради диабета Стоянова водела здравословен живот, била запалена планинарка.

Училището ѝ бе сред първите в Бургас, минали изцяло онлайн. Сред инфектираните е и пом.-директорът Станчо Славов, бивш директор на Математическата гимназия в Бургас и съосновател със Стоянова преди 6 г. на частното школо. Той постъпил в болница часове след директорката, но състоянието му бързо било стабилизирано.

Преди дни от COVID-19 почина и зам.-директорката на училище “Елин Пелин” в Руен, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна