IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
10:44 | 16 ноември 2020
Обновен: 19:03 | 9 май 2024

Софийските джигити треперят – 440 общински камери снимат и пращат в КАТ

Предаването на данните към МВР ще става автоматично, без нужда от човешка намеса

По материала работи: Ставри Таргов
Софийските джигити треперят – 440 общински камери снимат и пращат в КАТ

440 общински камери в София ще снимат и нарушители на пътя, а няма да служат само за охрана на обществения ред.

Снимащите устройства, които се управляват и поддържат от общинското направление “Транспорт и градска мобилност” и следят трафика, ще се свържат със системата на КАТ и ще предават автоматично нарушенията, направени от шофьорите, съобщи пред “24 часа” зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.

От 1 ноември Столичната община вече е готова с интеграцията на системата и се очаква от СДВР да подготви своята система, за да може да следят за нарушители на пътя и чрез общинските камери.

“Имаме 260 камери с възможност за завъртане на 360 и 180 градуса, които са с функционалност за автоматично разпознаване на регистрационни номера. Те са монтирани на кръстовища, които се регулират със светофарни уредби, по трасетата на градския транспорт - бус лентите и обособените участъци, както и по двата вътрешни ринга на столицата”, обясни той.

“Общинските камери ще предават съответните данни към МВР, като тяхната система ще има задачата да констатира нарушенията и да определи нарушителите, след като приключи интеграцията на системите, която правим.

Тя ще позволи предаването в реално време на данните от камерите във вид, определен от МВР, така че те да могат да се използват и за контрол на спазването на Закона за движение по пътищата”, описа зам.-кметът по транспорта.

Предаването на данните от общинските камери към МВР ще става автоматично, без нужда от човешка намеса, както беше досега. И в момента общинските камери засичат нарушители, но например данните за шофьорите, които се движат неправомерно в бус лентите, се събираха от общината и се изпращаха на полицията. Сега това ще става директно, по електронен път.

Камерите ще снимат нарушители, които преминават при червен сигнал на светофара, говорят по телефона, докато шофират, извършват неправилно паркиране и всякакви други нередности на пътя.

“Системата за видеонаблюдение ще се разширява при изграждане на инфраструктура за светофарни уредби, както и при необходимост от засилване на контрола върху движението на превозните средства в определени зони на града”, добави Кристиан Кръстев.
 

Коментари

Новини Варна