IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
10:20 | 17 ноември 2020
Обновен: 19:39 | 4 май 2024

Страхът – по опасен от самия вирус! Стигма върху болни и медици от първа линия?

“Спрели са да мислят с главите си!”, избухна директорката на държавната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова

По материала работи: Ставри Таргов
Страхът – по опасен от самия вирус! Стигма върху болни и медици от първа линия?

Д-р Цветеслава Гълъбова

 

Потресаващата история на санитарка от първа линия, прогонена от родното си село - да не донесе заразата, и бунтът на лекарите от онкоболницата в столицата срещу разкриването на отделение за раково болни с COVID-19 постави въпроса не става ли страхът от вируса по-опасен от него.

И защо, вместо да прояви емпатия, обществото започва да слага стигма и върху болни, и върху тези, които се грижат за тях.

“Спрели са да мислят с главите си!”, избухна директорката на държавната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова и призова медиите да помогнат срещу този разпад на здравия разум.

“Като разбрах, че не ме искат в селото, тръгнах обратно пеша към Бургас. Беше на 13 ноември вечерта.

Влачих се като
парцал, спах
под моста

На следващия ден старшата сестра на Първа хирургия, където работя като санитарка повече от 15 г. - Илияна Баръмова, ме извика и оттогава спя в хирургията. Много съм ѝ благодарна! Страхуват се хората, като разберат, че съм в COVID отделение.

И семейството ми се страхува, аз самата също, защото никой не знае дали и кога ще се зарази”, разказа пред “24 часа” Йорданка Желязкова от бургаското село Равнец. Тя е санитар в УМБАЛ-Бургас, командирована е от отделението по хирургия в новооткритото COVID отделение преди няколко дни.

Тогава хората от селото, включително роднини, решават, че е опасна за тях.

Има две внучета в 1-и клас, които от няколко дни не са на училище. “Страх ме е, че ако се върна в селото, ще ги изключат от училище. Не мога да рискувам”, казва санитарката.

На 11-и по телефона се обадила дъщеря ѝ Пенка и казала да не се прибира, защото родителите на останалите деца в училището се боят. А директорът Панайот Цветков помолил Пенка да задържи детето си три дни вкъщи, тъй като имало температура.

“Още на следващия ден детето се разболя, водили са го на лекар, който му е дал болнични до 20 ноември. Майката сама обяви на висок глас къде работи Йорданка. Имаше родители, които се притесниха”, обясни пред “24 часа” самият Цветков.

Не е издавал заповед за отстраняване на двете внучета, а е помолил да останат вкъщи за няколко дни, отхвърля той слуховете, че заради бабата момичетата ще бъдат изключени.

“Аз съм си свършил работата. В училище имаме 114 деца, не мога да заложа здравето им. Вземаме строги мерки и досега нямаме деца и учители с COVID”, заяви още директорът.

Той пристигна в Бургас вчера сутринта, повикан от кмета Димитър Николов за изясняване на ситуацията. Историята на Йорданка разгневи кмета. Щом научи за перипетиите ѝ, веднага излезе с емоционален пост във фейсбук и обяви готовност да ѝ предостави оборотно жилище от общинския фонд.

“Гледах репортажа за санитарката Йорданка Желязкова.

Изпитах срам.
И гняв”,

написа Николов. Много хора от Равнец му се обадили, за да се разграничат от онези, които не искали жената да се прибира. “Готов съм да говоря с всеки един човек от Равнец, който заради личните си страхове се е наел да взема решение за друг живот. Всички имаме притеснения. Но на какво ще научим децата?

На емпатия? На благодарност и съпричастност? Или на елиминиране на достойнството на човек заради собствените ни страхове. Отказвам да вярвам в това”, заяви кметът.

“Хората са изключително уплашени и са спрели да мислят с главите си. Смятам, че трябва да има една образователно-информационна кампания да се разяснява на населението какво и как се случва, за да не се стига до подобни сцени. Страхът е нормалната, здрава реакция, а паниката е нездрава реакция.

Тя владее част от хората сега”, коментира пред “24 часа” шефката на психиатрията д-р Цветеслава Гълъбова. Според нея основно

4 са причините
за такова
поведение

- ниската здравна култура, лесният достъп до всякаква информация, включително и невярна, медиите и състоянието на здравната система.

“Има едно чудесно извинение - че медиите насаждали страх. Да, може би поднасят информацията по един твърде фрапантен и експанзивен начин, но всеки трябва да мисли с главата си.

По тази логика утре трябва да спрем от училище децата на всички лекари, които се борят за живота ни в болниците”, добави Гълъбова. Това е първата пандемия в ХХI век, но няма да е последната за нас и здравата психика е тази, която ще ни изведе през всяко изпитание, заключи тя.

“Изкараха ни някакви изроди, най-големите гадове - не пускаме санитарка от COVID отделение! Няма такова нещо, няма никакви настроения нито срещу Йорданка Желязкова, нито срещу хората, които се борят с пандемията. В селото имаме болни, карантинирани.

Да, вероятно има двама-трима, които от страх са реагирали, но не бива да се настройва държавата срещу всички”, категоричен е пък кметът на Равнец Костадин Георгиев.

Той допуска, че личен конфликт между Йорданка и дъщеря ѝ стои в основата на историята. Той се задълбочил, след като фамилията продала имотите си.

Точно на Коледа през 2018 г. семейството на Йорданка е сполетяно от трагедия, установи справка на “24 часа”. Изгаря жилището им в кв. “Меден рудник”. Сега живеят под наем в един от продадените имоти.

Друг конфликт под същия знаменател избухна в столицата вчера. Лекари от университетската ракова болница протестираха срещу обособяването на COVID отделение с 29 легла за пациентите с онкозаболявания.

Те смятат, че заразата може да плъзне из цялата болница, защото едни и същи сестри ще влизат по отделенията. Директорът д-р Стефан Константинов увери, че са взети всички мерки. Засега е приет един приет пациент и го обслужват лекар, сестра и санитар, които не влизат другаде.

Преди дни протестираха и лекари и пациенти от диспансера за бъбречно трансплантирани в “Алексадровска”.

“Хора, моля ви, не се паникьосвайте! Не се страхувайте. Не се сдухвайте вътрешно. Не занемарявайте здравословното си състояние и особено различните хронични заболявания. Не допускайте хаос в мислите. И в режима.

Паника, страх,
тревога... тези
неща смазват

имунитета!”, излезе с призив в социалните мрежи и известната тв водеща д-р Неделя Шонова. При 8 от 10 души минава безсимптомно, а 93% от хоспитализираните оздравяват, успокоява тя.

Епидемията ще отмине, когато между 40 и 60% от населението изградят имунитет.

Коментари

Новини Варна