IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
08:40 | 7 декември 2020
Обновен: 05:44 | 27 март 2024

Безстрашната Симона – студент, който е на първата линия в две болници

Заради пандемията тя и и колегите ѝ учат онлайн

По материала работи: Ставри Таргов
Безстрашната Симона – студент, който е на първата линия в две болници

Студентка по медицина на първа линия в борбата с вируса. Вече седмица Симона Минкова се грижи за пациенти с коронавирус в две болници - в Свищов и в Плевен. Симона е третокурсничка в Медицинския университет в Плевен.

Заради пандемията тя и състудентите ѝ учат онлайн, затова не се поколебала да влезе в Ковид отделения, щом заболеваемостта у нас се повишила.

"От малка харесвам медицината, винаги съм искала да уча това и да помагам на хората. И точно в този момент има нужда от помощ! Първоначално работих в Плевен започнахме да приемаме Ковид пациенти и прочетох в новините за свищовската болница и нямаше как да остана безразлична, защото това е болницата, в която и аз съм родена", сподели студентката по медицина.

Вече една седмица Симона пътува между болниците в Плевен и Свищов и дава интензивни дежурства.

"Доста е трудно, пътувам, успявам някак засега. Това ми е първата седмица в Свищов, първият ми почивен ден беше вчера, имах четири нощни смени тук и бях нощна в Плевен и днес съм дневна тук. Пациентите са ни много благодарни и се радват, че някой им обръща внимание и се грижи за тях!", разказа Симона Минкова.

В болницата в Свищов, която е с хроничен недостиг на кадри за Ковид отделенията, за болните се грижат петима студенти по медицина.

"Изключително благодаря на целия доброволчески екип от студентите медици, които са неотлъчно тук и в помощ на работата на медицинското заведение. Подкрепата я усещат както медицинските сестри, така и лекарският състав, че е изключително безценна тяхната помощ към този момент!", каза кметът на Свищов Генчо Генчев.

"Голямото предимство на младостта е и вярата, че ще успеят, което означава, че много млади се включват и като доброволци. Това обаче се дължи на семействата, в които са отгледани, това означава, че те са чувствителни към процесите, които текат в обществото и това ни дава спокойствие на нас, възрастните, че ние сме възпитали и отгледали достойно поколение, което върви след нас“, коментира зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Симона е убедена, че медицината е нейна мисия и смята да остане доброволец, колкото е необходимо.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна