IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
09:25 | 11 декември 2020
Обновен: 06:13 | 12 май 2024

Пандемията осакати матурите. Без класиците за 7 и 12 клас. Кои точно отпадат?

Според просветния министър за четвърти и десети клас външното оценяване не е задължително, като може и тази година да бъде пропуснато

По материала работи: Ставри Таргов
Пандемията осакати матурите. Без класиците за 7 и 12 клас. Кои точно отпадат?

Заради дистанционното обучение се предвижда последните теми от учебния материал да отпаднат от изпитите след 7 и 12 клас. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев на онлайн дискусия по проблемите на обучението от вкъщи, организирана от омбудсмана Диана Ковачева.

Както в края на миналата учебна година, така и тази вероятно седмокласниците и дванайсетокласниците ще бъдат освободени от част от програмата. За темите по български език и литература това означава без емблематични произведения на родни класици, тъй като промени в учебните програми няма.

Последните теми тази година и миналата са сходни, обясни пред “Труд” директорът на столичното 119. СУ Диян Стаматов.

Заради пандемията от коронавирус през пролетта от изпитите по БЕЛ на кандидат-гимназистите отпаднаха произведенията “Бай Ганьо пътува”, Алеко Константинов, “Неразделни”, Пенчо Славейков, “Заточеници”, Пейо Яворов, “По жътва”, Елин Пелин и “По жицата”, Йордан Йовков, както и теми от български език и математика.

При зрелостниците по БЕЛ не бяха включени лириката на Никола Вапцаров, както и романите “Тютюн” на Димитър Димов и “Железният светилник” на Димитър Талев. Паднаха теми и от изпитите по математика, както и от други предмети, по които се държат държавни зрелостни изпити.

“По отношение на 7 и 12 клас ще се проведе външното оценяване със сигурност. Както и предходни години, последните теми няма да бъдат включвани в изпитните материали. Следим темпото, с което “средният учител” разпределя и минава по учебните програми.

Не е проблем да бъдат изключени определен брой теми, тъй като изпитите и характерът на въпросите има за цел да мерим знанията с натрупване, доколко те са трансформирани в умения, да мерим функционална грамотност, осмисляне, свързване, анализ на знание.

Ще направим анализ вероятно през март, април. Няма проблем част от темите да отпаднат, а ако някой ученик прочете повече, няма да се мине, само ще стане по-знаещ човек”, обясни ситуацията просветният министър.

По думите му за четвърти и десети клас външното оценяване не е задължително, като може и тази година да бъде пропуснато, въпреки че е необходимо и полезно.

 

Коментари

Новини Варна