IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
08:40 | 14 декември 2020
Обновен: 15:38 | 17 май 2024

Странно – едва 21 424-ма медици готови да се ваксинират. Страх ли ги е?

До момента съгласие са дали 8,8%

По материала работи: Ставри Таргов
Странно – едва 21 424-ма медици готови да се ваксинират. Страх ли ги е?

21 424 - толкова е общият брой на медиците, изявили желание да се ваксинират като част от първата фаза на имунизационния план на правителството. Това са лекари, сестри, зъболекари, лични лекари, спешни медици, фармацевти и помощен персонал.

Предвиденият в тази фаза общ брой беше 243 600, което означава, че до момента съгласие са дали 8,8%.

Това показва справка на здравното министерство, изпратена до “24 часа”. В нея обаче все още не са включени данни за София, където срокът за събиране на списъците беше удължен от четвъртък до днес на обяд, както и областите от район 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра, които също са помолили за отсрочка.

С тях процентът със сигурност ще се повиши, но вероятно ще остане по-нисък от очаквания от здравните власти.

Най-много са желаещите да се ваксинират в Централна и Южна България, показват данните от справката. Това са областите от район 5 - Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където съгласие са дали 9057 медици.

1143-ма от тях са в област Стара Загора, като най-голямо желание има при спешните лекари там. От общо 72-ма ще се ваксинират 28, или 38,9%. 248 пък са медиците в болниците, дали съгласие, като те са 34,1% от всички 727 лекари. От 240 лични лекари пък до момента заявки са подали 67. 15,4% от сестрите и специалистите по здравни грижи, които са общо 334, също ще се ваксинират.

Най-малък в Стара Загора е интересът сред фармацевтите и помощник-фармацевтите, като заявилите желание сред тях са съответно 8,9 и 3,2%, отчете РЗИ. 223-ма души от помощния медицински персонал също са подали заявки. Записването обаче продължава, допълват от инспекцията.

На второ място, с малко над 5000 желаещи, е район 2, в който влизат областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.

2792-ма пък са медиците, включили се в списъците от район 4, в който влизат София-област, Благоевград, Перник и Кюстендил. Тук е и столичният град, но заради големия брой лечебни заведения на територията му записването продължава.

Почти толкова е и броят на медицинския персонал от Сливен, Ямбол и Бургас - 2776, които са част от район 6 съгласно Националния ваксинационен план.
Най-малко желаещи - 1758, има от областите Видин, Монтана и Враца, но там и обезпечеността с медици е най-малка.

Очакванията на здравните власти са с времето да се присъединят още желаещи. “Това е нормално, не го драматизираме. Все пак трябва да сме наясно с първите желаещи, за да направим справедливо разпределение и да осигурим и втората доза след около 3 седмици, за да може да гарантираме, че този, който е започнал имунизацията, ще я завърши със същата ваксина, и да не пропадат започнати имунизации”, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV.

Коментари

Новини Варна