IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Общество
08:50 | 14 декември 2020
Обновен: 19:28 | 13 август 2022

Белкис, осиновена в Куба българка, търси корените си. Търси мама, тате…

Тя е вече на 41 години

По материала работи: Ставри Таргов
Белкис, осиновена в Куба българка, търси корените си. Търси мама, тате…

Жена от Куба търси българските си корени. Белкис Гарсия е била осиновена като бебе от социален дом в София. Вече 41 години е в Куба.

Белкис е осиновена от семейство кубинци, които по това време живеят в България. След това заедно с нея заминават за Куба, където младата жена живее и в момента. Тя винаги е знаела, че е осиновена, а сега се е свързала с българската журналистка Елиана Митова с молба да и помогне да намери биологичните си родители.

"Единственият начин е да се чуе от телевизионния екран нейната рождена дата и, ако нейната биологична майка е жива, безспорно тази дата ще събуди у нея някакви емоции, някакви спомени", посочи Митова.

Белкиз пази документа, с който е изведена от България преди 40 години, както и акта си за раждане, издаден след осиновяването. Там пише, че е родена на 22 ноември 1979 година в София. Не знае обаче истинското си име, нито това на биологичните си родители.

Тази информация се пази в Софийски градски съд, в нейното дело по осиновяване. Да се стигне до него обаче е трудна задача, заради т. нар. тайна на осиновяването, която все още съществува у нас, разяснява адвокат Йорданка Бекирска.

"Проблемът е в нашето вътрешно законодателство. В Семейния кодекс е предвидено право на информация, т. е., задължително трябва да има основателни причини да се разкрие тази информация", обясни Бекирска.

Всеки осиновен обаче има право да потърси биологичните си родители и това е напълно естествено желание, казва психологът Вили Дошева от "Българска асоциация осиновени и осиновители“.

Белкиз живее в Хавана, омъжена е и има двама сина. Казва, че нищо не ѝ липсва, но все я гложди мисълта коя е всъщност, откъде е тръгнала, защо родителите ѝ са я изоставили.

"Просто иска да види биологичната си майка, нещо което е съвсем естествено, защото както се казва ‚"зовът на кръвта". Каквото и да се случи, кръвната връзка е много силна", допълни Митова.

"Моето най-голямо желание е да мога да дойда в България и да науча за своите корени, причините заради които е трябвало да ме дадат за осиновяване и така да познавам поне малко моето семейство, за което не зная нищо", разказа Белкис Мадруга Гарсия.
 
Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.

Коментари

Новини Варна