IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
09:02 | 19 декември 2020
Обновен: 04:45 | 20 май 2024

Днес е Игнажден

Когато датата се падне в неделя, празникът се измества ден по-рано

По материала работи: Ставри Таргов
Днес е Игнажден

С богослужения в православните храмове в цялата страна днес се почита свещеномъченик Игнатий Богоносец. Игнажден според църковния календар е на 20 декември, но когато датата се падне в неделя, празникът се измества ден по-рано.

В народните традиции, денят е наситен с ритуали за предсказване на предстоящата година. Пред кореспондента на БНР Ива Антонова краеведът от Враца Калина Тодорова обясни още за обичаите на празника:

„От Игнажден започват полазниците. Полазник е първият човек, така е наричан, който ще посети дома. Той е поставен ритуално, насаден като квачка зад вратата да мъти пилетата.

Той ще внесе в дома, ще хвърли малко събрани клечки и слама в огъня и ще нарече: „Да се роди, дето рало ходи и не ходи“ за плодородие и берекет, за да мътят и пилците.

Дамите са предпочитани гости, както и женските животни, така че мъжете много-много не щъкат. Интересен е празникът с множество ритуали и обичаи, присъщи на изконната нужда на човека да надникне в бъдещето“.

Коментари

Новини Варна