IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
11:00 | 12 януари 2021
Обновен: 03:33 | 28 март 2024

Климатолог: От петък започва "Ледена епоха"

Сутрешните температури ще са много ниски

По материала работи: Ставри Таргов
Климатолог: От петък започва "Ледена епоха"

"Ненормално е да вали дъжд на 1800-2000 метра, където трябва да трупа сняг. Топлият дъжд стопи и малкото сняг, което доведе до наводненията.

Това е най-опасно през зимата. Валежите са много големи днес и няма къде да попият, отточните води стигнаха своя максимум и избиха през почвата."

Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в студиото на "България сутрин".

По неговите думи днес в Бургаско днес ще падне много дъжд, а валежите ще спират от северозапад на югоизток.

"Най-критично с валежите ще бъде в Югоизточна България", добави проф. Рачев.

"До този момент половин България има 2 пъти нормата за валежи и днес ще продължава да вали", посочи климатологът пред Bulgaria ON AIR. Той заяви категорично, че при такива валежи във Варненско и Бургаско опасност от водна криза няма. И подчерта, че зимата не се завръща, а идва.

"От петък ни чака сериозен обрат. На фона на топлото време досега, ще стане много студено, в неделя ще бъде -10, -15 градуса.

В половин България ни очаква поредица от ледени дни, може би 5 поредни дни с много ниски сутрешни температури", отбеляза проф. Рачев.

"Това е новата нормалност - става по-топло, особено в Северното кълбо. Дължината на тези периоди с много студено време стават по-къси и по-нарядко не само на Балканите, но и в целия свят", добави климатологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Коментари

Новини Варна