IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
10:30 | 1 февруари 2021
Обновен: 03:45 | 14 май 2024

Финално: Вместо кеш на ръка, облекло и обувки за родителите на децата в 1 и 8 клас

Това предвиждат нормативни промени

По материала работи: Ставри Таргов
Финално: Вместо кеш на ръка, облекло и обувки за родителите на децата в 1 и 8 клас

Еднократните помощи за ученици, записани в първи и осми клас, ще могат да се дават и в натура. Дали родителите ще получат пари или обувки и учебници, ще преценяват социалните служби. Това предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца, които са качени за обществено обсъждане.

Така от 1 януари помощта за осмокласници вече ще бъде уредена в закона и ще се отпуска на всички семейства, чиито деца са записани в осми клас в държавно или общинско училище, независимо от доходите им.

Така от следващата учебна година всички деца, записани в първи и осми клас, ще могат да получават помощта и отпада подоходният критерий. Помощта за осмокласници бе предложена като противоепидемична и антикризисна мярка и засега бе с валидност една учебна година.

Ако социалните преценят, може да бъдат купувани облекло, обувки, учебни и други пособия, необходими на детето за училище. Това ще става, ако се установи, че родителите не полагат грижи за детето или не използват по предназначение паричните средства.

Плащането отново ще е на два транша. Ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия, семейството трябва да възстанови парите. Освен, ако детето няма здравословни причини, но това ще се доказва с медицински документи.

Ако през първия срок помощта е отпусната в натура и през втория срок няма основания за това, вторият транш ще е паричен. Възможен е и обратният вариант.

Очаква се около 56 хил. първокласници и 62 500 осмокласници да получат помощта. От началото на годината правителството вдигна средствата с 50 лв. и така общо семействата получават 300 лв. за двата срока.

В Закона за държавния бюджет за тази година пък бяха предвидени 16,8 млн. лв. за първокласниците и още 18,75 млн. лв. за осмокласниците, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна