IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
11:15 | 4 март 2021
Обновен: 16:18 | 27 март 2024

Британският вариант на COVID-19 шета здраво в страната

Обмислят прилагането на локални ограничителни мерки според броя на заболелите

По материала работи: Ставри Таргов
Британският вариант на COVID-19 шета здраво в страната

"14-дневната заболеваемост в България достигна 285 на 100 хил. Това ни отрежда 18-то място в ЕС и 5-то място на Балканите. Ако имахме заболеваемостта на Чехия, ние днес можехме да имаме 12 хил. случая. Това възможно ли е да се случи - да, но не е задължително.

Дали ще има върхове третата вълна, зависи от всеки един от нас", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб.

По думите му се прави разлика на заболеваемостта в различните региони, което налага регионален подход - в Кюстендил заболеваемостта е 487 на 100 хил. а в Търговище има 26 на 100 хил.

"Днес щабът в Бургас е взел решението да отмени плановия прием и дейност. Напълно оправдано решение, ние заставаме зад него. Препоръчвам и на другите щабове, специално в Кюстендил, Враца, Плевен и София, също да го направят.

Там, където има много лечебни заведения, както е София, не е задължително това да бъде във всяко едно от тях. Тези, които са най-натоварени, защото хоспитализираните минаха 5 000, трябва да могат да приемат повече хора", обясни доц. Кунчев.

И изтъкна, че ръстът на заболелите се дължи именно на британския вариант на вируса.

"След него идва южноафрикански вариант, след него идва бразилски вариант, има изключително неприятни съобщения за нигерийски вариант, рано е да се плашим.

А тук трябва да си зададем въпроса - даването на тези данни плашене на хората ли е? Няма ли да е престъпление срещу общественото здраве да си премълчим?", заяви главният държавен здравен инспектор, цитиран от Bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна