IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
11:30 | 21 март 2021
Обновен: 04:47 | 19 април 2024

Показват 3 от възрожденските издания на „Рибния буквар“ онлайн

Поводът е 21 март, когато се навършват 150 години от смъртта на д-р Петър Берон

По материала работи: Ставри Таргов
Показват 3 от възрожденските издания на „Рибния буквар“ онлайн

Три от възрожденските издания на „Рибния буквар“ на Петър Берон, които се съхраняват в Централната библиотека на БАН, могат да бъдат разгледани онлайн.

Поводът за излизането им в електронния каталог и в дигиталната библиотека е 21 март, когато се навършват 150 години от смъртта на българския възрожденски учител, лекар, учен и дарител д-р Берон.

Петър Берон написва прочутият си Рибен буквар, когато е едва на 24 години, като въвежда нов за времето си революционен метод на обучение. Поради големият интерес към учебника той претърпява седем издания в продължение на 20 години.

Сега три от тези седем издания могат да се разгледат онлайн, разказва Силвия Ангелова, директор на библиотеката на БАН.

„Това са първото издание от 1824 година, следващото издание е трето издание от 1847 година и изданието от 1850 година, също така имаме и второто издание на микрофилм.

Във Фейсбук страницата ни ние сме посочили линкове, на които могат да се разгледат тези три издания на „Рибния буквар“, а също и интересуващите се от стари ценни книги могат да видят и другите ни колекции“, каза тя, цитирана от БНР.

Коментари

Новини Варна