IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
09:00 | 24 март 2021
Обновен: 17:39 | 27 март 2024

След решението на КС – връщат взетите книжки, а на границата: Имате глоби!

Заради стотиците подобни случаи омбудсманът атакува разпоредбите в съда

По материала работи: Ставри Таргов
След решението на КС – връщат взетите книжки, а на границата: Имате глоби!

Край на връщането на шофьори от границата заради неплатени глоби. Отнемането на шофьорска книжка и спирането на автомобила от движение нарушават правата на гражданите. Това реши Конституционният съд, след като омбудсманът атакува текстовете в закона.

Йордан пътува редовно между България и Румъния по работа. Казва, че вече е изряден и е платил всичките си глоби, защото през лятото са го върнали от границата.

"20 лева и отказаха да ме пуснат, докато не си ги платя. Тогава нямах 20 лева в мене, обаждах се да дойдат, да ми донесат 20 лв., и карта нямах. В него момент нямах възможност да си платя, висях тука 2 часа", каза той.

Заради стотиците подобни случаи омбудсманът атакува разпоредбите в съда. Според нея със събирането на глоби на границата се нарушават редица права.

"Принудителни административни мерки не могат да се прилагат спрямо неплатени глоби, не защото глобите не трябва да се плащат, а просто защото неплащането на глобата не е нарушение или престъпление само по себе си. Има други механизми за събиране на глоби", обясни омбудсманът на Република България Диана Ковачева.

Според Конституционния съд тези разпореждания, нарушават правото на свободно придвижване на българските граждани.

"Не би било редно да се аташират подобни права на други структури, извън процесуално уреденият ред. Това, че МВР не може да организира работата си да връчва и да събира, не означава, че основни базови понятия в съществуващите закони, трябва да бъдат преиначавани и прилагани по различен ред", посочи адвокат Светослав Михов.

Според решението на КС шофьорите могат единствено да бъдат информирани колко дължат, но не и да бъдат задължени да платят веднага или ограничавани да напуснат страната. А омбудсманът призовава министерството да върне неправомерно отнетите шофьорски книжки досега.

"Това решение на съда важи за цялата територия на страната. Нямат право за неплатени глоби от КАТ да свалят номера, да вземат шофьорска книжка или да откажат да ви дадат шофьорска книжка, когато сте подновили нейния срок, или сте я загубили и си вадите нова", допълни Ковачева.

Решението на Конституционния съд може да влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна