IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
10:45 | 2 април 2021
Обновен: 18:14 | 14 май 2024

Дронове над гетата – държавата снима роми, за да им оправи живота. Как ли?

Обновената Национална стратегия за приобщаване е пусната за обществено обсъждане

По материала работи: Ставри Таргов
Дронове над гетата – държавата снима роми, за да им оправи живота. Как ли?

Снимат с дрон ромските гета, а след това започват ремонти. Държавата трябва да инвестира повече средства в ремонта на инфраструктурата, училищата и болниците в ромските гета. Това е записано в обновената Национална стратегия за приобщаване и участие на ромите (2021-2030), която правителството публикува за обществено обсъждане. Времето за становища по проекта е 14 дни, тъй като той вече бе пуснат за консултации в края на миналата година.

Предвидено е да се създаде интегрирана географска информационна система, в която да се въведат изображения, заснети с дрон. До 10 г. трябва да има изготвена кадастрална карта и регистри на територии с компактно ромско население, пише "24 часа".

Стратегията залага да се направи и социалната инфраструктура за здравеопазване, образование и култура в квартали с концентрация на бедност. Освен това трябва да се разшири законният достъп до качествена вода, електричество и канализация. Предвижда се изграждане на детски и спортни площадки в гетата.

Мерки за осигуряването на повече общински жилища, но те да са за всички групи, е записано още в документа. За жилищните условия е отговорно Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но в стратегията липсват повече подробности как ще бъде обезпечена тази политика. Парите по нея ще се търсят от европейски програми, общинските или държавния бюджет.

Сега 65% от ромите живеят в риск от бедност, докато общо за страната делът е около 23%. Тук целта е през 2030 г. да се намали наполовина тази разлика. 44,3% имат лоши жилищни условия.

В проекта е заложено след 9 г. делът им да се намали с 1/3. Всеки трети ром живее в дом без тоалетна и баня и тук целта е хората без тези елементарни битови условия да се намалят двойно.

Едва 16% от ромските жени работят, при мъжете процентът е 34, показват данни на Агенцията за основни права на ЕС. 79% от жените от този етнос, които са между 16 е 24 г., не работят и не учат. При младите мъже от етноса този дял е 52%. По прогнози на Световната банка през 2050 г. България ще има най-бързо свиващото се население в трудоспособна възраст в света.

Според експертите застаряването на населението изисква промяна в пазара на труда, образованието и здравеопазването. В стратегията е предвидено и все повече роми да работят, като те трябва да имат равен достъп до труд с останалите етнически групи.

Ще трябва да се направят програми за преквалификация за търсени професии, както и за чиракуване и стажове.

През последните години в България се наблюдава трайна тенденция на подобряване на образованието, пише още в стратегията. Делът на ромските деца, посещаващи училище, се е повишил във всички възрастови групи в сравнение с 2011 г., показва проучването “Образователни постижения на ромските общности в България” , което е възложено от фондация “Тръст за социална алтернатива” през 2019 г.

За същия период два пъти повече са и завършилите висше образование сред тези от тях, които са посещавали детска градина. Двойно повече са и работещите роми. Така с основно образование вече са 43,2% вместо 36,2% от ромите, а на 22,7% нарастват тези с диплома за средно спрямо 13,5% през 2011 г. Основна цел през следващите години ще е да се инвестира повече в образователната структура в селските райони.

Средната продължителност на живота на ромите е с 10 г. по-ниска, като причините са високата детска смъртност и по-лошият достъп до здравеопазване.

Предлага се по-добра профилактика за хората в риск. Стратегията разписва и медицински грижи за ограничаване на разпространението на COVID-19, както и ваксинационни програми.

Коментари

Новини Варна