IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
10:15 | 9 април 2021
Обновен: 18:56 | 2 март 2024

Признанието на здравния експерт: Ковид гнезда са училищата, не кръчмите

Младите боледуват предимно леко, но заразяват своите възрастни родители, баби и дядовци

По материала работи: Ставри Таргов
Признанието на здравния експерт: Ковид гнезда са училищата, не кръчмите

Ресторантите отварят на 12 април, моловете на 16 април, а клубовете - на 29 април. Адекватно ли е при този ръст на заразените?

Не е заровено кучето в ресторантите, клъстерите или така наречените гнезда, са основно в училищата. Това каза за "Денят ON AIR" председателят на Националнoто сдружение на софийските общопрактикуващи лекари - д-р Георги Миндов.

По думите му младите боледуват предимно леко, но заразяват своите възрастни родители, баби и дядовци.

"При хора над 70 г. не съм виждал да протича заболяването леко. В Англия ти се обаждат и ти казват да отидеш за ваксинация, а там се ваксинират само с AstraZeneca. И 20 вида ваксини да имаме, ще има недоволни и намиращи причини да не се ваксинират. Поставих 110 ваксини AstraZeneca и няма проблеми, няма повече желаещи за AstraZeneca, важно е хората да се ваксинират", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

Според него при сложени вчера ваксини на пациенти никой не е дошъл и не се е обадил по телефона за странични ефекти или с оплаквания.

"Няма обаче спринцовки в София, за страната не съм сигурен, за ваксините. Предполагам в "зелените коридори" си имат запаси. Може би ще уведомим Щаба и МЗ. Ще вземем мерки", посочи д-р Миндов.

От думите му стана ясно, че хората искат да се ваксинират и това е изключително важно.

"Максимум 20-25% можем да обхване с ваксинирането, а останалите го преболедуваха. Пост-Ковид синдром има, който тепърва ще се квалифицира, тепърва и ще говорим за клинична пътека за лечение и рехабилитация", обясни лекарят.

Гледайте целия разговор във видеото Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна