IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
10:15 | 14 април 2021
Обновен: 07:42 | 21 април 2024

Огромна загуба: Вирусът погуби проф. Мирослава Кортенска. Поклон!

Бе в реанимацията на болница на респиратор, но изпадна в кома

По материала работи: Ставри Таргов
Огромна загуба: Вирусът погуби проф. Мирослава Кортенска. Поклон!

Проф. Мирослава Кортенска загуби битката с коронавируса. Тъжната новина бе съобщена в профила във Фейсбук на SofiaPress.

Тя е издъхнала в 18 часа вчера. Настанена бе в Първа градска болница в тежко състояние. Бе в реанимацията на болницата на респиратор, но изпадна в кома, съобщава Dnes.dir.bg.

Проф. Кортенска бе виден български театрален критик, културолог и медиен експерт. Преподавател в катедра "Кино, телевизия и театър" в Югозападния университет в Благоевград (от 2000 г.) и изследовател на културните процеси на 20. век. Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на учените в България.

Мирослава Кортенска е автор на книгите:

"България - начало на промяната" - 1994 г. - сборникът е преведен на английски и немски език
"Културен вертикал", 1998 г., - посветена на съвременната българска култура. Преведена на английски, немски и френски език.
"Културен компас" - 2006 г. - изследва културния диалог Балканите - Европа.
"Културната мисия на кръга "Мисъл" 2008 г. - за Пенчо Славейков, Яворов, д-р Кръстев и Петко Тодоров"Глас от общественото мнение" (100 коментара за българския преход) - 2011 г., публицистична книга, представена от Европейска алея на културата в София.
"Яворов и театърът" 2015 г. - научна монография върху културно-историческото наследство на П.К. Яворов.

Коментари

Новини Варна