IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
10:15 | 29 април 2021
Обновен: 20:22 | 24 март 2024

Времето през май: От кошмарен пек и до 33 градуса, та до кучи студ от 3°C

Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология

По материала работи: Ставри Таргов
Времето през май: От кошмарен пек и до 33 градуса, та до кучи студ от 3°C

Месец май ще започне без валежи и с високи температури. Промяна ще настъпи около 3 - 4 май. Тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16° и 19°, по Черноморието и във високите полета - 15°-16°, в планините - от 2°-5° по високите части над 2000 m до 12°-14° в по-ниските.

Най-ниските температури през месеца ще са между 3° и 8°, а най-високите - между 28° и 33°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за месец май.

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 mm, в планинските и припланински райони - от 70 до 140 mm.

Месецът ще започне без валежи и с високи температури, като дневните ще са около, на отделни места и над 30°. Промяна ще настъпи около 3-4 май. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува сравнително студен въздух. В много райони ще се развива купеста, в следобедните часове и до полунощ - и по-мощна купесто-дъждовна облачност.

Има повишена вероятност за краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури, възможни са локални интензивни явления. Температурите ще се понижат, отначало дневните, към средата на първото десетдневие – и минималните.

Впоследствие се очаква краткотрайно подобрение на времето и затопляне. Ще бъде предимно слънчево; купеста облачност ще се развива над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми. В края на първото и началото на второто десетдневие отново на много места ще има валежи и гръмотевични бури.

През повечето дни от второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове с развитие на купеста облачност, на места ще има и превалявания, придружени от гръмотевични бури. С по-голям обхват ще са явленията в началото в края на десетдневието.

В началото на третото десетдневие вероятността за валежи временно ще намалее. Температурите слабо ще се повишат и пак ще са близки до обичайните.

След 22 - 23 май въздушната маса над страната ще става все по-неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки, съобщава "Труд".

Коментари

Новини Варна