IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
13:30 | 3 май 2021
Обновен: 23:36 | 16 април 2024

Преброяването на населението - между 7 септември и 3 октомври

При отказ глобата е 160 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Преброяването на населението - между 7 септември и 3 октомври

"От 7 до 17 септември ще бъде електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. По този начин ще изпълним изискването на европейския регламент то да се случи през 2021 г., както ще го правят и останалите страни в ЕС", заяви пред БГНЕС Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт.

Тези, които се преброят електронно ще получат код, генериран от системата на НСИ, който ще трябва да дадат на преброителя в уверение на това, че са го направили онлайн.

Попитана дали има възможност човек да не бъде преброен, Костова каза, че при отказ някой да бъде преброен, законът предвижда глоба в размер на 160 лева.
 
Стана ясно още, че за преброяването са необходими около 30 000 преброители и контрольори, от които през ноември миналата година са били набрани близо 28 000, съобщава Bgonair.bg.
 

Коментари

Новини Варна