IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
08:00 | 7 май 2021
Обновен: 08:04 | 26 април 2024

Юруш, падат забрани: Балове, сватби, партита – отново разрешени

Отмяната на поредната противоепидемична мярка е заради трайна тенденция за намаляване на заболяемостта и смъртността

По материала работи: Ставри Таргов
Юруш, падат забрани: Балове, сватби, партита – отново разрешени

Тържествата от частен характер като кръщенета, сватби, рождени дни отново ще могат да се провеждат с повече от 15 души. Това става възможно, след като здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов отмени ограничителната мярка, която действаше без прекъсване от есента досега.

По този начин се дава зелена светлина и на нормалното провеждане на абитуриентските балове, за чиято организация зрелостници и ресторантьори бяха в неведение до последно.

Остава обаче ограничението в заведенията да се запълват с клиенти само 50% от капацитета.

Отмяната на поредната противоепидемична мярка е заради трайна тенденция за намаляване на заболяемостта и смъртността от коронавируса в България, мотивира се проф. Ангелов. Страната ни е на 20-о място в ЕС по заболяемост, но остава на 2-о по смъртност.

Думите му дойдоха, след като в четвъртък статистиката обяви 1635 нови заразени и 164 починали за денонощие. В тези данни обаче има натрупване на случаи от петте почивни дни по Великден, твърди министърът. Починалите по дни на 2, 3, 4 и 5 май са съответно 69-има, 36-има, 37-ина и 22-ма, посочи Ангелов.

47% са запълнените към момента легла за лечение на COVID, а заетостта на интензивните е 51%. По-сериозен натиск върху болниците има в Благоевград, Стара Загора, Шумен и Силистра, отчете здравният министър в оставка.

“Данните за брой тестове и заболели са реални и не са изкривени. Вече познаваме ясно белезите на COVID инфекцията. Видяхме много от практиката и знаем кои числа да гледаме. Спокойни сме, но много зависи как ще се управлява пандемията с всички мерки, които трябва да бъдат евентуално разхлабвани или затягани. Най-важно е ваксинационният процес да продължи със същата сила”, коментира Ангелов. Той се похвали с рекордните 32 500 души ваксинирани в сряда.

Предпочитаната ваксина у нас е на “Пфайзер”, показват резултатите от зелените коридори през почивните дни. Близо 30 хил. са поставените дози от нея от 30 април до 4 май. 9017 са предпочели препарата на “АстраЗенека”, а 2888 - на “Модерна”. В тази статистика обаче влизат и втори инжекции.

“Въпрос на организация от страна на РЗИ, лекарския съюз и личните лекари е процесът по ваксинация да продължи с тези темпове. Има възможност
зелените коридори да работят и след 9 май. Решение за това ще се вземе на заседание на ваксинационния щаб в понеделник”, каза още Ангелов. През юни се очакват и първи резултати от оценката на ваксината на “Пфайзер” за приложението ѝ при деца над 12 години.

Ако тя е положителна, ще бъде променена и кратката ѝ характеристика и още в средата на следващия месец може да започне имунизацията на деца, каза шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Проучвания текат и върху препарата на “Модерна”. Ако оттам подадат документи за оценка към ЕМА през следващите седмици, тя може да получи разрешение за приложение при децата над 12 години през юли, каза Кирилов.

У нас все още не са засечени случаи на т.нар. по-опасни варианти на вируса - бразилския, индийския и южноафриканския. 100% доминира британският, каза директорът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Те обаче са внесени в съседни на България държави, предупреди той. Успокои обаче, че ваксините действат и на тези варианти на вируса, но по-слабо, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна