IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
09:30 | 19 май 2021
Обновен: 05:01 | 19 април 2024

Със скорост от 5800 акта на ден катаджиите ловят джигитите на пътя

В същото време МВР обяви старт на акция „Абитуриенти”

По материала работи: Ставри Таргов
Със скорост от 5800 акта на ден катаджиите ловят джигитите на пътя

Със скорост от над 5800 акта на ден Пътна полиция наказва джигитите у нас. От началото на месеца до 17 май вече са издадени над 38 хил. фиша на място при установяване на нарушители, 551 125 електронни фиша и близо 10 хил. акта за административни нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщиха за „Монитор“ от МВР.

В същото време МВР обяви старт на акция „Абитуриенти” у нас, като целта е да се осигури безопасното празнуване на зрелостниците. В цялата страна Пътна полиция ще следи дали абитуриентите или техните шофьори са седнали зад волана след употребата на алкохол, дали са правоспособни и спазват ли правилата за движение.

Акцент ще бъде поставен и върху пешеходците, които по празници често създават предпоставки за инциденти, казват униформените. За организацията от СДВР обясниха, че при тях постоянно постъпва информация къде ще има изпращане или балове и какъв ще е маршрутът на празнуващите. На територията на Столичната община между 20 и 30 екипа ще се занимават с пътен контрол и безпроблемното придвижване на абитуриентите.

Акция „Абитуриенти“ ще продължи през целия май, а в столицата вече са начертани и маршрутите на зрелостниците, по които контролът ще бъде засилен. Подобни мерки се предприемат и в останалата част от страната. Нарушителите ще бъдат снимани с камери, за да бъдат взети мерки спрямо лицата, погазили закона.

„Когато се превозват пътници, които са повече от разрешените, това е нарушение на Закона за движение по пътищата, както и показването през различните видове отвори на автомобилите. Предпазните колани са задължителни за водачите и за всички пътници. Считат, че след като празнуват, не са длъжни да спазват правилата за движение.

Всичко това са нарушения. Ако в момента не са санкционирани, това не означава, че след това няма да се вземат мерки и наказания“, обяви инсп. Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“.

„Ще бъдат изготвени фотоснимки и видеоклипове, с които ще установяваме нарушителите. Ще се следи за всякакви нарушения - както за правилното движение по пътното платно, така и за правилното превозване на пътниците.

За ползването на обезопасителните системи, за спазването на скоростните режими“, добави началникът на отдел „Пътна полиция“ към СДВР Мартин Цурински.

Коментари

Новини Варна