IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
10:00 | 20 май 2021
Обновен: 14:50 | 19 април 2024

Преписвачи в крачка в Самоков, Ямбол и Пазарджик – с втори телефон

Зрелостниците трябваше да напишат есе по разказа “Песента на колелетата”

По материала работи: Ставри Таргов
Преписвачи в крачка в Самоков, Ямбол и Пазарджик – с втори телефон

Зрелостници са били хванати с втори телефон по време на матурата по български език и литература днес. Случаите са три - от Самоков, Ямбол и Пазарджик, съобщиха от МОН.

В Самоков и Ямбол квесторите са уловили зрелостниците в крачка, разказаха пред “Труд” директорите на регионалните управления на образованието.

В Ямбол неособено оригинален опит да вземе зрелостния изпит по втория начин е направила ученичка, която извадила допълнителния телефон и го сложила под чина, каза Стойко Стойков, шеф на РУО в града.

“Джиесемът е бил скрит в джоба є, след това го е извадила и така са я хванали колегите, че го гледа под масата. Явно на самия телефон е бил качен материал, който се е опитвала препише или е искала да влезе в интернет, не е била със слушалка”, обясни той.

По думите му това е първият случай от 3-4 години насам. “Учениците се притесняват, като знаят, че има камери и не смеят да правят опити”, разказа Стойков.

В Самоков квесторите са забелязали, че един от зрелостниците има втори телефон, след като излязал до тоалетна след първия модул. Той се опитал да говори по него и така бил хванат, че нарушава правилата, а работата му е анулирана, обясни началникът на РУО - София област Росица Иванова.

Вчера матурата се проведе в 750 училища в страната, като се явиха 45 924 зрелостници. 8 бяха карантинираните. Освен въпросите от първите два модула те трябваше да напишат есе или съчинение на тема “Смисълът на благодеянието” по разказа “Песента на колелетата” на Йордан Йовков.

Миналата година Елин Пелин измъчи дванайсетокласниците.

Резултатите от задължителния изпит ще бъдат ясни до 15 юни.

Коментари

Новини Варна