IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
18:03 | 25 април 2015
Обновен: 21:21 | 11 май 2024

Представиха две находки от бронзовата епоха в Златоград

Уникална фигура на птица играчка от бронз беше показана за първи път

По материала работи: Ставри Таргов
Представиха две находки от бронзовата епоха в Златоград

Две находки от бронзовата епоха представи в Златоград проф. Николай Овчаров. Уникална фигура на птица играчка от бронз беше показана за първи път. Тя е намерена от граждани в района на Златоград и е откупена от бизнесмена Александър Митушев, известен с интереса си към историята.

Едното е ритуален култов нож за жертвоприношения, който е интересен, но не е уникат. Другото е фигурка на птица, която е стояла върху три крачета. Над него е птицата като главичка, тя се движи вътре в него. От бронз е това нещо, а очите са от полускъпоценния карнеол и главата може да се движи вътре в него. За какво е служило, сега условно го кръщаваме "детска играчка", но твърде е възможно този предмет да е изпълнявал някакви функции в религиозните практики на древните траки, за които няма как да знаем много, тъй като това е един безписмен период - второто хилядолетие преди Христа, каза проф. Овчаров пред БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна