IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
10:00 | 1 юни 2021
Обновен: 12:06 | 27 април 2024

Попълваш – изтегляш! От 4 юни новият К-сертификат през сайта на НЗИС

Вижте как става

По материала работи: Ставри Таргов
Попълваш – изтегляш! От 4 юни новият К-сертификат през сайта на НЗИС

Всеки гражданин, който вече разполага със сертификат, ще има възможност да се сдобие с електронен вариант на новия европейски формат, като въведе своя единен граждански номер (ЕГН), номера на личната си карта и националния референтен номер (НРН) на една от двете ваксини, които са описани във стария документ.

НРН се намира в долния ляв ъгъл на стария сертификат. При чуждите граждани се попълва съответно личен номер на чужденеца и номера на документа за постоянно пребиваване в България. Системата ще позволи изтеглянето на документа единствено, ако всички въведени данни са попълнени коректно.

Гражданите, които са преминали пълния ваксинационен цикъл за имунизация срещу Ковид-19, но все още не са получили сертификата си, могат да се сдобият с него през електронното медицинско досие на пациента, което се достъпва с електронен подпис през www.his.bg, от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, извършил ваксинацията.

Сертификатът може разпечатан на хартия, както цветно, така и черно-бяло. Новият формат се прегъва на четири, така че основната част от личните данните да е във вътрешната част на хартията, за да се защитят личните данни на притежателя.

Документът може също така да бъде съхранен като файл в PDF формат, което позволява да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство, съобщава Bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна