IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
10:00 | 8 юни 2021
Обновен: 05:05 | 19 април 2024

Тръгва ваксинирането на деца между 12 и 15 години у нас. С коя ваксина?

Страната ни разполага с достатъчно дози

По материала работи: Ставри Таргов
Тръгва ваксинирането на деца между 12 и 15 години у нас. С коя ваксина?

На следващото заседание на Националния ваксинационен щаб в понеделник ще бъде взето решение за начало на имунизациите срещу коронавирус на деца на възраст от 12 до 15 години в България. Това съобщи в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR председателят на щаба проф. Красимир Гигов.

Ваксинациите ще се извършват с препарата на Pfizer/BioNTech и най-вероятно, процесът може да започне до седмица.

На заседанието се очаква да бъдат обсъдени становищата на педиатри за здравните аспекти на казуса, както и на юристи, тъй като става дума за непълнолетни лица.

В началото на месеца Европейската комисия разреши за употреба препарата при деца от 12 до 15-годишна възраст. Няколко държави вече започнаха приложението му при тези пациенти, сред които Великобритания и Израел.

Страната ни разполага с достатъчно дози от всички одобрени за приложение ваксини у нас. Намалява обаче броят на желаещите да се имунизират, коментира още проф. Гигов. По-голямата част от ваксинираните в последните дни са с втора игла.

Срокът на годност на част от наличните препарати изтича до месец и съществува реална опасност те да останат неизползвани. Затова България обмисля варианти да дари тези дози на българи в държави като Македония и Молдова, обясни той.

До момента България е получила общо 3 млн. и 400 хил. дози ваксини.

Коментари

Новини Варна