IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
09:15 | 21 юни 2021
Обновен: 20:54 | 11 май 2024

Божидар с Божи дар – лекари отстраниха тумор, заел половината му череп!

Български неврохирурзи извършват уникална за света операция

По материала работи: Ставри Таргов
Божидар с Божи дар – лекари отстраниха тумор, заел половината му череп!

Български лекари извършват уникална за света операция - те отстраняват гигантски тумор в мозъка на 41-годишен мъж. Той оцелява. И казва, че любовта е онази невидима сила, която го връща към живота.

Години наред Божидар не подозирал, че лекото главоболие, от което страдал, може да е симптом на нещо по-сериозно. До момента, в който болката станала непоносима, а зрението драстично отслабнало.

"И затова реших да потърся професионална медицинска помощ. Изпратиха ме на ядрено-магнитен резонанс, направих ядрено-магнитния резонанс и докторът видя нещо необяснимо. Той се стресна, че проблемът е много по-голям", спомня си Божидар пред bTV.

Оказва се гигантски тумор в мозъка, който вече е заел половината от черепното пространство. Лекарите съветват Божидар да се подложи на операция, но оказва се, че никой не се наема да я направи - твърде рискова е и фаталният край е много вероятен.

Така, от лекар на лекар, Божидар стига до болница "Свети Иван Рилски", където се среща с д-р Емануил Найденов и доц. Станимир Сираков.

"При Божидар видях нещо впечатляващо, в днешната медицина това се нарича запуснат случай, защото беше се лутал преди да стигне до правилната диагноза. Туморът беше стигнал фрапантни размери, дори за световната литература.

Рисковете бяха огромни за живота му", заяви доц. д-р Станимир Сираков от Центъра по мозъчно-съдови заболявания, УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

"Връщайки се назад, продължавам да се удивлявам, защото това беше несъвместимо с логиката. Човек да е жив в състоянието, в което той се представи пред мен... Бях шокиран, това е истината", обясни д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", пише Dnes.dir.bg.

Коментари

Новини Варна