IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
10:15 | 28 юни 2021
Обновен: 09:46 | 23 март 2024

Война на световете, която се води в облаците. Как да се пазим от мълниите?

Те убиват 24 000 души годишно

По материала работи: Ставри Таргов
Война на световете, която се води в облаците. Как да се пазим от мълниите?

Все по-често в социалните мрежи се публикуват снимки като от война на световете, която се води в облаците. Гръмотевичните бури могат да бъдат изключително впечатляващи, но само ако ги гледаме от безопасно място.

Всяка година 24 000 души в света умират, покосени от мълния. Т.е., населението на един град като Сандански изчезва заради това иначе толкова впечатляващо природно явление.

Всеки е чувал правилото "Брой до 10" - когато след светкавицата ще чуеш гръмотевицата. Но какво означават на практика тези 10 секунди - гръмотевичната буря е на около 3 километра от вас. При по-малко от 3 секунди вие сте в окото на бурята и се налага да действате незабавно.

Къде е опасно?

По време на гръмотевична буря никога не се крийте под дърво - бягайте на поне 10 м от него. Не лягайте на земята и не се движете в група, спазвайте дистанция от поне 3 метра помежду си.

Най-опасното място по време на гръмотевична буря са басейните и езерата - тук пораженията стигат до 100 метра от мястото, където е паднала мълнията.

Затова още при първите признаци на приближаваща буря къпещите се трябва незабавно да излязат от водата. Ако сте с лодка или яхта, трябва бързо да се насочите към брега и да стоите на най-ниското място на борда и по-далеч от метални предмети и мачти, пише "Дойче веле".

Ето къде да потърсите спасение

Ако бурята ви застигне на открито, извън населено място - потърсете най-ниската точка - някой ров или яма. Там ще бъдете в безопасност ако клекнете и прегърнете коленете си ръце. Преди това оставете всичко метално на поне 5 метра от вас.

Ако сте на къмпинг - палатката не е безопасно място за вас, най-добре е да се скриете в автомобил. Той е най-сигурното място по време на гръмотевична буря - той представлява един вид Фарадеев кафез на колела. Внимавайте да не сте спрели близо до дърво!

Освен автомобилите, най-надеждните места за укритие са сградите, оборудвани с гръмоотводи, пише Bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна