IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
15:45 | 10 юли 2021
Обновен: 14:25 | 24 март 2024

Едва 15% от българите са ваксинирани срещу COVID-19

В Румъния броят на имунизираните е двойно по-голям

По материала работи: Ставри Таргов
Едва 15% от българите са ваксинирани срещу COVID-19

България продължава да изостава от останалите европейски страни в в процеса на ваксинация срещу COVID-19, показват последните данни на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести.

Едва 15,4% от българите са получили две дози от ваксина срещу COVID-19, а 17,2% са получили първа доза. За сравнение близо 30% от румънците са имунизирани срещу смъртоносния вирус. В нашата южна съседка Гърция 57,6% от населението е получило поне първа доза от ваксина срещу коронавирус, а 46,3 на сто са напълно имунизирани.

Сравнително бавно тече ваксинацията в още няколко страни от бившия соцлагер – Словения, Хърватия, Словакия и Латвия, където броят на ваксинираните не надхвърля половината от населението.

Отличниците са страните от Бенелюкс и Скандинавия. В Белгия и Нидерландия с поне една доза са ваксинирани съответно 79,5% и 73,3%, а във Финландия и Дания - близо 75%. Така тези четири страни са се доближили най-силно до целта, поставена от Брюксел: 70% от възрастното население да бъде ваксинирано до юли.

В четирите големи икономики на ЕС – Германия, Франция, Италия и Испания – броят на ваксинираните се движи между 63-69%.

Общо от 450 милиона граждани на обединена Европа малко над 236 милиона са си поставили първа игла или това прави около 63,8% от възрастното население. Над 163 милиона са получили втората доза на ваксината, т.е. те са напълно защитени от коронавирус.

В проценти това прави 44,1% от възрастното население. Това сочат последните данни в реално време от Европейския център за превенция и контрол на заразните болести към 14:00 ч. бългасрско време на 10 юли.

Изводът е, че в ЕС се запазват големите различия при ваксинирането в отделните страни, съобщава bTV.

Коментари

Новини Варна