IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
12:30 | 30 юли 2021
Обновен: 02:39 | 18 май 2024

За минута с ковид заразен, спешен медик взима... 11 ст. И те скочиха: Гавра!

Здравното министерство започна да се оправдава

По материала работи: Ставри Таргов
За минута с ковид заразен, спешен медик взима... 11 ст. И те скочиха: Гавра!

Медиците и немедицинският персонал, които работят с пациенти, болни от коронавирус, и не са в специализираните отделения, вече няма да вземат допълнителните 1000 лв. на месец.

Вместо това ще получават по 11 стотинки за всяка минута в контакт със заразените. Това предвижда нова методика, която е изпратена в лечебните заведения, включително и в центровете за спешна медицинска помощ.

Предложението на здравния министър Стойчо Кацаров възмути спешните медици. За да получат допълнителните 11 ст., те ще трябва да описват минута по минута всеки контакт с болен от коронавируса

“Новата методика оценява унизително работата на всички, работещи с COVID пациенти, независимо дали са лекари, медицински сестри, санитари, или шофьори на линейки. Не може на този и онзи да се плащат по 1000 лв. на месец, а ние да броим минутите, в които сме контактували с болните.

Работещите в центровете за спешна медицинска помощ са на първа линия, макар и да не сме COVID отделение, в което да се знае с какво си имаме работа и какво работим”, заяви д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията на работещите в спешната помощ, пред clinica.bg.

Тя попита здравния министър Стойчо Кацаров как спешните медици да описват всяка минута какво са правили, когато

работата им е
да спасяват,
а “не да сме
писарушки”

“Шофьорът на линейката ще вземе по-малко, макар и той да е човек в риск. Какво да кажем за санитарите, които въобще не пътуват на адреси, но после чистят след нас? Те въобще няма да взимат никакви пари”, добави д-р Кателиева.

Тя написала писмо до министър Кацаров, в което му благодари, че в следващите месеци след всеки контакт с пациент с доказан коронавирус спешните екипи ще описват подробно по минути какво са правили.

“Ние смятаме благородно да се откажем от тези сериозни суми. Нямаме време нито да засичаме минутите с пациентите си, нито да описваме действията си при обслужване на десетките си контакти с пациенти на ден.

Времето, което ще губим за описание на минутите, струващи по 0,11 лв., ни трябва, за да лекуваме пациентите”, каза д-р Кателиева. Тя посочи, че през последната година и половина всеки втори спешен медик е прекарал коронавирус.

“От личен опит знаем, че
една минута
стига да се
заразим

от пациент с доказан или не коронавирус, докато го преслушваме, взимаме му тест, дишаме един и същи въздух в линейката или го реанимираме. Тази минута струваше живота на 42-ма от нас!”, обясни д-р Кателиева. Спешните медици започват подписка срещу решението на здравното министерство.

“Чувстваме се оскърбени, подценени и омерзени. Ние сме хора с достойнство. Ние сме лекари и ценим нашия труд”, подчерта тя.

Във фейсбук вече има петиция, инициирана от асоциацията, която до ранния следобед вчера бе събрала 446 подписа срещу правилата на здравното министерство за допълнително заплащане на труда на спешните медици в условия на пандемия.

В четвъртък вечерта от здравното министерство изпратиха своя позиция, в която уверяват, че допълнителните възнаградения няма да се заплащат на минута, а според броя на дежурствата в месеца на спешните медици.

Право на допълнителни възнаграждения имат медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан COVID-19, т.е за съответния месец попадат в обхвата на извършване на дейност при неблагоприятни условия, пишат от здравното министерство.

Ако конкретно лице - медицинско или немедицинско/служител не е имал досег до доказан с COVID-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за допълнително възнаграждение.

Самият размер на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. чисто при пълен отработен месец, или сума - пропорционална на отработеното от лицето време през месеца – не времето в пряк досег до пациент с доказан COVID-19, а реално отработено за месеца време.

Пример:
След изтичане на календарен месец е видно кои екипи/лица – медицински или немедицински, са осъществявали дейности в пряк досег до пациент с COVID-19, това автоматично им дава право на допълнително възнаграждение за работа при неблагоприятни условия. Ако приемем условно месец с 20 работни дни по 7-часово дежурство, то при 140 отработени часа – пълен месец, се дължат на лицето 1000 лв.

Ако даден екип/ лице – медицинско или немедицинско, пряко осъществявало дейности с пациент с COVID-19 през месеца, е имал 4 дежурства по 7 часа, то за отработените 28 часа ще получи приспадащата се част от 1000 лв., което в случая е 1/5 или 200 лева, независимо от възможността само в едно от четирите си дежурства да е имало контакт с пациент с COVID-19.

Още веднъж обръщаме внимание, че размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало спешна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца, обясняват от МЗ, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна