IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:45 | 19 август 2021
Обновен: 10:23 | 22 април 2024

Събраха над 120 000 лв. за пострадалите при пожара в Кръстава

В дарителската кампания се включиха и деца

По материала работи: Ставри Таргов
Събраха над 120 000 лв. за пострадалите при пожара в Кръстава

Повече от 120 000 лв. събраха хора от цялата страна в помощ на семействата, които останаха без дом след големия пожар в село Кръстава. Дарителската кампания продължава, като жителите на Община Белица и района също се включват с пари, тонове хранителни продукти и дървен материал.

Голяма част от даренията са събрани от жителите на Белица и селата в региона. Те помагат с повече от 10 хиляди лева, хранителни продукти и дървен материал.

 В същото време имахме и при нас пожар над село Горно Краище, така се организирахме тук бързо, че едната пожарна я освободихме за да може да помогнем на нашите комшии и хората от Кръстава, каза Радослав Ревански, кмет на Община Белица.

В Белица продължават събирането на средства в местното читалище.

От човешка гледна точка то е много страшно, много грешно. Всички сме хора, трябва да си помагаме един на друг и нали като видях по телевизията просто се разплаках за тези хора и за случката, която е станала при тях, каза Иванка Димитрова, дарител от Белица.

Учудващо е хора, които са с пенсия под минималната, идват и носят и са съпричастни с болката на хората. Винаги са били беличани съпричастни, винаги са помагат, каза Антоанета Шондрова, инициатор на кампанията за събиране на средства в Белица.

Сред най-малките дарители е и 11-годишният Фирас Заяд, който дарил всичките си спестявания в помощ на пострадалите от огъня хора. Той, заедно с родителите си, които преди години дошли в България от Сирия са част от многото семейства в района на Белица, които са съпричастни с пострадалите във велинградското село.

5 дни след като огънят унищожи 6 къщи, в Кръстава пристигнаха и първите временни жилища. Те са поставени на специално изграден фундамент, а през следващите дни предстои да бъдат включени във ВиК и електропреносната мрежа

Ще бъдат достатъчни. Ще ги настаним всички хора. Две стаички има, баня тоалетна, за първа необходимост, каза Салих Узунов, кмет на с. Кръстава.
Хората не спират да благодарят за подкрепата от цялата страна.

При пожара няколко семейства останаха без дом и разчитат на помощ да изградят нови жилища, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна