IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:45 | 24 август 2021
Обновен: 16:01 | 29 април 2024

И фитнесите настръхнаха: Ще ни задължат да се ваксинираме, за да работим!

Имунизацията е въпрос на личен избор, категорични са треньори

По материала работи: Ставри Таргов
И фитнесите настръхнаха: Ще ни задължат да се ваксинираме, за да работим!

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите призовават за стачни действия заради заповедта на здравния министър, която им позволява да работят на 100 процента от капацитета си, ако служителите и клиентите им са ваксинирани. Те настояват и за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров.

Според заповедта на здравния министър - фитнесът, в който Александра Иванова е треньор, ще може да работи на 100 процента от капацитета си, ако персоналът е ваксиниран. Александра обаче все още не е решила дали да направи това.

"Категорично не смятам, че това трябва да бъде задължително. Ваксината е нещо, което човек сам трябва да прецени дали да си сложи или не. Притеснени сме, че в един момент ще се стигне до там, че ще ни задължат да се ваксинираме, за да работим", категорична е Александра Иванова, която е персонален и групов треньор.

Като управител на фитнес Радка Василева е на мнение, че няма как да накара своите служители да се ваксинират, тъй като това е лично решение.

"Тя е по-скоро алтернатива. Това не е нещо, което непременно трябва да се спазва", посочи Василева.

А служителите в този бранш не са притеснени толкова от ваксинацията, колкото от опасенията за ново ограничаване на тяхната работа.

"Това са браншове, които няколко месеца работят, няколко месеца не работят и не можем да предложим на работещите някаква сигурност по причина, която не зависи от нас. Фитнесите, наред с някои други браншове, бяха нарочени. Това са първите обекти, които се споменават за някакви ограничителни мерки", отбелязва Радка Василева.

Не такова е мнението обаче на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. В писмо до медиите те казват, че заповедта на здравния министър е пореден удар за бранша. Те настояват за адекватни компенсации за бизнеса и обявиха, че ще създадат Кризисен щаб за оцеляване на туризма.

От Асоциацията ще предложат и на останалите неправителствени организации в бранша да обявяват постоянна стачна готовност.

Повече вижте в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна