IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
09:30 | 25 август 2021
Обновен: 05:20 | 19 април 2024

Преди 15-ти септември: Учители искат трета доза и два пъти тестове на седмица

Настояват за дълготрайна защита

По материала работи: Ставри Таргов
Преди 15-ти септември: Учители искат трета доза и два пъти тестове на седмица

В отворено писмо до служебния премиер и до министрите на образованието и на здравеопазването от неформалните обединения "Учители за безопасно образование" и "Обединени учители за безопасно образование" посочват, че "тъй като МОН, МЗ и болшинството родители настояват за присъствено започване на учебната година при начало на четвърта вълна в страната, а учителите работят на "първа линия", трябва да се разреши прилагането на трета бустерна доза за всички, които работят в системата на образованието, лица над 65 години и всички лица с хронични и съпътстващи заболявания".

От двете учителски организации искат също да има редовно тестване за заразата - най-малко два пъти седмично на всички ученици, учители, административен и помощен персонал в учебните заведения.

Да има и карантиниране на всички контактни лица, открити чрез регулярното тестване, а при достигането на заболеваемост от 300 на 100 000 да се преминава към обучение от разстояние в електронна среда - на всички ученици от 1-и до 12-и клас.

В писмото се казва още, че екипите на "Учители за безопасно образование" и на "Обединени учители за безопасно образование" са силно притеснени от драстичното нарастване на 14-дневната заболеваемост, както и от големия брой на заразени деца преди началото на новата учебна 2021/2022 година.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести /между 2 и 8 август/ 96,9 процента от секвенираните проби у нас са на "Делта" варианта на SARSCoV-2. Процентът на хоспитализираните и на приетите за лечение в интензивни отделения расте, а смъртността също се покачва.

Броят на заразените деца е силно притеснителен, а най-ефективният начин за предпазване от заразяване и от тежко протичане към настоящия момент остават ваксините, заявят от учителските организации.

Те отбелязват обаче, че е доказано, че защитата от тях намалява с течение на времето, което означава, че ще бъдат необходими допълнителни дози ваксини за осигуряването на дълготрайна защита, съобщава Dnes.dir.bg.

Коментари

Аноним ( преди 2 години )
Защо се позволява на организации, които не представляват мнозинството от учителите и по тази причина си създадоха собствени представителни групи, да се изказват за всички учители и да изискват решения от институциите, въз основа на собственото си мнение по въпроса, засягащо всички, заети в образованието? Малцинството да изисква решения, които да се отнасят и за несъгласното с тях мнозинство!!??? Кого представляват тези организации и чии интереси защитават?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 3
Новини Варна