IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
10:00 | 13 септември 2021
Обновен: 13:08 | 15 април 2024

Учебна година, бъркаща дълбоко в джоба на родителя. Скочиха и цените

Най-скъпа излиза подготовката на първокласниците

По материала работи: Ставри Таргов
Учебна година, бъркаща дълбоко в джоба на родителя. Скочиха и цените

Дни остават до началото на новата учебна година. Присъствена или не, учебници, помагала и тетрадки трябва да бъдат купени. Дъщерята на Соня Пенева ще е в четвърти клас. Подготовката за учебната година ще й струва около 300 лева без учебниците.

"Платихме 55 лева за нови помагала, което не е малка сума и не всеки родител може да си го позволи. Това е всяка година, искаш, не искаш, плащаш за конкретни помагала, които са в плюс за учениците", обясни майката.

Най-скъпа излиза подготовката на първокласниците, но пък за тях се отпуска финансова помощ от съответната община. За горните класове обаче сериозно перо е купуването на учебници.

"Пълен комплект учебници за 9 клас е 222 лева. За средния курс са скъпи учебниците. Има тенденция тази година да има повишение в цените на абсолютно всички издателства. Имаме издателства, за които за мен бяха шокиращи цените.

Учебник, който миналата година е струвал 9 лв., тази година идва с цена 15 лв.", изненадва се управителят на книжарницата Кремена Добрикова.

Има варианти да се ползват електронни учебници, но въпреки тях учителите изискват ползването на хартиен носител.

"Възможността учениците да се сдобият с електронен вариант на учебник по даден учебен предмет вече е съвсем като част от ежедневието, така че не е чак такъв проблема. Аз като по-консервативен преподавател държа на учебника и държа той да бъде хартиен", каза преподавател по История и цивилизация Пресиян Костадинов.

От книжарниците отчитат завишаване на цените в сравнение с миналата година. Друг проблем е, че всяка година се одобряват помагала на различни издания.

"Намалиха ДДС-то на книгите и на учебниците. Не знам на кого се отрази това. В никакъв случай не и на крайния потребител", казва Кремена Добрикова.

А преди началото на учебната година трябва да се отделят и средства за нови дрехи и обувки, което допълнително изтънява семейния бюджет.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

123 ( преди 2 години )
Ние сме в 12 клас по новата програма. Всяка година купуваме нови учебници, няма втора употреба. Заради дистанционното обучение нуждите на ученика нараснаха - лаптопи, таблети.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна