IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
09:00 | 21 септември 2021
Обновен: 14:37 | 27 март 2024

Грандиозен гаф! МВР "съживи" три жертви в статистиката за катастрофите

Манипулациите обслужват единствено политически цели

По материала работи: Ставри Таргов
Грандиозен гаф! МВР "съживи" три жертви в статистиката за катастрофите

В МВР са "съживили" трима в статистиката за жертвите в катастрофи, съобщиха от Института за пътна безопасност.

Според данните, публикувани в сайта на МВР вчера, 345 души са загинали в катастрофи от началото на годината. "При сравнение с реалните данни за загиналите (310) през същия период на 2020 г. се отчитат 35 (тридесет и петима) повече загинали участници в движението по пътищата през 2021 г.", изтъкват от вътрешното министерство.

От института са забелязали, че преди година - към 20 септември 2020 г. МВР отчита 313 загинали - с трима повече.

След разкрития на "Труд" за постоянни разминавания в числата от вътрешното министерство вече изрично уточняват, че "информацията непрекъснато се актуализира според промяна статуса на ПТП, загиналите и ранените участници в движението, поради което може да се наблюдават колебания в ежедневните, месечните или годишните данни".

"МВР са “съживили” трима човека от миналата година и порочната практика, която беше констатирана в периода 2018-2020 г., за манипулиране на данните от тежки ПТП, е започнала да се случва от началото на месец септември", заявяват от Института за пътна безопасност.

Експертите на неправителствената организация констатират, че до 1 септември има лавинообразно увеличаване на жертвите, което достига 48 души повече спрямо 2020 г.

"Рязкото намаляване за 20 дни на пътнотранспортния травматизъм в страната, без да бъдат предприети различни други мерки, показва че транспортната ни система функционира в нестабилна външна среда, а опитите от страна на МВР да манипулира статистиката обслужва единствено политически цели, без това да повишава сигурността по нашите пътища", заявяват от института.

Коментари

Новини Варна