IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:30 | 8 ноември 2021
Обновен: 22:20 | 28 април 2024

Така ще бъде: В клас малкото дете с маска, учител му дава плик и плюе. После...

Инструкциите за действие - във вторник

По материала работи: Ставри Таргов
Така ще бъде: В клас малкото дете с маска, учител му дава плик и плюе. После...

Тестването на най-малките ученици в училище очаквано ще се провали, това се разбра от изявлението на служебния образователен министър Николай Денков, който в неделя присъства на получаването на антигенните тестове в складовата база на БЧК в Лозен. Едва вчера той и колегата му Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването, представиха заповед за методологията на тестването на хлапетата, а чак във вторник следобед ще бъдат съобщени инструкциите на екипите за тестване, които в сряда трябва да са вече подготвени. Така екипите, които ще бъдат съставени от учители и родители, ще имат по-малко от ден да се научат как да правят тестове.

Засега се знае, че процедурата ще протича по следния начин. Децата от 1-ви до 4-ти клас влизат с маски в класните стаи, като ги свалят само за тестването, и сядат по чиновете си, а екипите ще са от по двама, трима души.

Един от тях ще следи за дисциплината на децата, а другите ще взимат пробите от слюнка в контейнери или торбички. Ако на ученик му се наложи да излезе от училище, за да се върне той трябва да бъде повторно тестван.

“Ако имаме 50% и повече съгласни, ще се прави тестване, ако са под 50% - децата ще учат онлайн”, заяви министър Денков. Оказа се обаче, че дори повече от половината родители да са съгласни с този метод, ако няма организиран екип за тестване на учениците, те си остават вкъщи на дистанционно обучение.
Отговорността за сформирането на тези екипи е оставена на директорите на учебните заведения.

Предвижда се учителите, които участват в екипите за тестване, да получат допълнително заплащане, но министър Денков не уточни в какъв размер.

Родителите, които ще се включат в процеса на тестване, от друга страна, ще бъдат считани за доброволци и за тях заплащане няма да има.

Образователният министър призна, че няма възможност един учител да даде на 100% качествен процес и присъствено, и онлайн. Затова призова родителите да бъдат търпеливи и да помагат на учителите, пише "Труд".
 

Коментари

Новини Варна