IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:30 | 24 ноември 2021
Обновен: 02:55 | 27 март 2024

Донорска ситуация спаси 50-годишен мъж с тежко чернодробно заболяване

Трансплантацията е извършена във ВМА

По материала работи: Ставри Таргов
Донорска ситуация спаси 50-годишен мъж с тежко чернодробно заболяване

Проф. Никола Владов

Вчера, 23 ноември, екип на Военномедицинска академия с ръководител проф. Никола Владов извърши успешна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 50-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване. Пациентът е в добро общо състояние и остава под лекарско наблюдение във ВМА.

Трансплантацията стана възможна след донорска ситуация, реализирана на 22 ноември от екип на УМБАЛ „Унихоспитал“, гр.Панагюрище. Донор е 56-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт.

Бъбреците на донора са предоставени по линия на Протокол за сътрудничество в областта на донорството и трансплантацията на органи между Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на Република България и Национална агенция за трансплантация на Румъния. Днес предстои да бъдат извършени двете бъбречни трансплантации в Румъния.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования към близките на починалата жена и им благодари за хуманното решение да дадат втори шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация хора.

Благодарност и към екипите на спешна помощ и на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация!

Коментари

Новини Варна