IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
16:30 | 27 ноември 2021
Обновен: 05:45 | 19 април 2024

МОН предлага по-кратка лятна ваканция за учениците

Целта - преодоляване на пропуските на онлайн обучението

По материала работи: Ставри Таргов
МОН предлага по-кратка лятна ваканция за учениците

По-кратка лятна ваканция за учениците като мярка за справяне с пропуските на онлайн обучението предлагат от Министерството на образованието и науката.

“Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти”, заяви служебният министър на образованието Николай Денков днес в интервю пред БНТ.

От думите на просветния министър се разбра още, че поради пропуските в учебния процес се очаква краят на учебната година да бъде удължен до 30 юни. Така лятната ваканция на учениците става с 1 месец по-къса.

Основната причина учениците да се върнат по-рано в класните стаи е, за да се осигури повече време за преговори и затвърждаване на материала, обясни Денков, като посочи, че в България учебната година започва най-късно - 10/15 дни след началото на първия учебен ден в другите държави.

Тестването на най-малките ученици е осигурено до края на следващата седмица, каза министър Денков, като уточни, че Министерството на здравеопазването е провело 4 търга за 4,2 млн. теста за COVID-19.

От тези 4,2 млн. теста обаче са получени едва 1,07 млн., които вече са разпределени между учениците от 1. до 4. клас, и не е ясно кога ще бъдат доставени останалите проби. “Ние не контактуваме с дистрибуторите”, призна Денков.

Засега са налични само още 100 000 теста на склад, но просветният министър не уточни как ще бъдат разпределени и какво ще се случи след изчерпването им, ако не бъдат доставени навреме останалите проби. Въпреки че големите ученици продължават да учат дистанционно, Денков беше категоричен, че няма дискриминация спрямо тях заради факта, че все още не могат да се върнат в училище.

Вчера от МОН потвърдиха, че за месеците ноември и декември училищните директори, които организират изследването на учениците за COVID-19 два пъти в седмицата, ще получат към заплатите си допълнителни 160 лв., съобщава "Труд".

Коментари

МОНСАОПЕДЕРАСИПЕДАЛИ ( преди 2 години )
Това, че има *** пандемия не означава, че трябва дани вземате от нашето време!ДА *** ОТ СПИН *** ХУЯРИНИ ДОИБАНИ *** КИТАЙСКИ КАБРИОЛЕТИ ТРАСЖЕНДАРИ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Кви Са тия глупости? ( преди 2 години )
Вие сега какво смятате, че като ни пуснете по-рано на училище, нашите учители ще ползват двете седмици за преговори ли? Не, няма. Ще дадат най-много на третия час и ква файда от тъз лятна ваканция? Ще сме еднакво преговорили и със две седмици по-дълга учебна година. И сме пак на нулата. Ей да ви имам интелигентните министри. После защо напускали децата ни. Само ни се изтъркват мозъците. И ако дойде още една вълна ковид и ако пак сме онлайн, кво става?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 4
МОН СА ПЕДЕРАСИ ( преди 2 години )
Баси ***, сякаш даскалите ще използват това време за преговор и няма да ни дадат тестовете от втория час. И без това хората, които не учат, когато сме онлайн, не учат и докато сме присъствено. Тея плитки *** в МОН трябва да се вкарат в лудница.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 4
МОН СА ПЕДАЛИ ( преди 2 години )
Аве ей *** вие не можете ваксини не можете да приготвите а пък предлагате простутии. Я си го наврете в *** това предложение. По рано няма *** смисъл щот нащи *** учители ги дават още 1вия час. Приемам дискриминацията. Не стига че и с педалщини ни пълните главите. МОН- *** Орални ***
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 5
спайдър мен ( преди 2 години )
АЗ ЩЕ ПРОТЕСТИРАМ!!!! НЕ МОЖЕТЕ ДА НИ ОТНЕМЕТЕ ЦЕННО ВРЕМЕ БЕЗ ДИДО 2!!!! ХЕЙТВАМ ВИ!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 5
АНОНИМНИЯ ВЕЕЕ ( преди 2 години )
Вие у ред ли сте ве как ше ни намаляте ваканцията аве я върете си е**те мамата ше ви бъде ли приятно на вас ако ви намалят заплатата е***те мамата на всичките ни ваканции!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 4
Aninymos ( преди 2 години )
Вие наред ли сте?Да намалим учебната година по тази логика за да компенсираме загубата от лятната ваканция как ви звучи?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 6
анонимен ( преди 2 години )
Da go duhatw da umrete na vas priqtno li shte vi e da vi namalim zaplatata da va *** v guza MON preebahte ni vsicki vakancii
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 4
gggg ( преди 2 години )
da vi *** u tupacite, nali e mnogo efektivno onlain obuchenieto ama trqbva da se kompensira s lqtnata ni vakanciq..ostavete ni edni neshto pone, vsichki vakancii ni naebahte ***
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 7
Новини Варна