IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
13:15 | 2 декември 2021
Обновен: 22:39 | 27 март 2024

Махат тестването на децата? МЗ няма тестове, Кацаров се оправдава с... митници

Утре ще се вземе окончателно решение

По материала работи: Ставри Таргов
Махат тестването на децата? МЗ няма тестове, Кацаров се оправдава с... митници

Дали да отпаднат тестовете за всички ученици. Да обсъдят тази тема ще се събират този петък експерти на здравното министерство и МОН.

Решението ще се вземе според това каква е епидемичната обстановка в страната и каква се очаква да бъде в следващите дни и седмици, както и дали очакваните от МЗ тестове, които към момента са 400 000, задържани по митници извън България, ще пристигнат.

Експертите трябва да потвърдят, че подобна мярка не създава риск за учениците, педагозите и за разпространение на коронавируса.

Това стана ясно от думите на здравния министър Стойчо Кацаров, който по-рано днес посети университетската болница "Майчин дом", където бе открито реновирано следродилно отделение.

Именно със задържането на тестовете по митници извън Българи, като Унгария, даде пример Кацаров и обясни причината за забавянето на доставките и  защо дори и здравното миистерство не може да реагира в този случай.

По предишната процедура за доставка на над 1,1 млн. тества в момента са доставени 600 000 теста, от които 200 000 са налични в склад на МЗ, а други 400 000 не са пристигнали, като са очаквани още миналия петък.

Ако те все така се забавят и епидемчната обстановка позволява, тестовете за всички ученици могат да отпаднат още от следващта седмица. Заедно с това се очаква и все повече общини да влизат в жълта или червена зона, което означава в първия случай, че няма изискване за тестване, а във втория, че може да се въведе обучение на ротационен принцип, пак без тестване. Крайното решение за това може да обяви здравният министър, но той ще се съгласува с експертите в министерството му и МОН.

В момента в 21 области може да се учи ротационно, а в една - Кърджали, са присъствено всички, без тестове, защото областта е в жълтата зона, каза още Кацаров.

До момента на просветното министерство са предоставени 1,5 млн. теста, като според изчисленията на министър Кацаров, от тях са изразходвани половината.

От това става ясно, че запаси за най-малките ученици има достатъчно, но остава висящ въпросът за големите ученици. Чакат се нови 2,7 млн. до 9 декември, но не е ясно дали ще пристигнат и те в срок.

Затова за ученици от 8-и до 12-и клас Кацаров предлага да се тестват с тестове като за големите, т.е. да им се взима секрет от носоглътката, а не да плюят. Министерството има възможност да осигури достатъчни количества във всяка една област и още на следващия ден, защото има много налични.

Тук обаче решението е на образователния министър проф. Николай Денков, с когото вече е воден разговор по темата и който е заявил, че ще пусне анкета, за да се ориентира за нагласите сред родителите.

От началото на следващата година да са налични ваксините на "Пфайзер" за деца от 5 до 11 г., очаква още Кацаров. Тъй като те са в различна дозировка от тази на възрастните, компанията в момента произвежда нови опаковки, които ще започне да доставя след средата на декември.

По повод новите правила за влизане в България министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров коментира, че мерките са затегнати, а не са разхлабени. Той уточни какви са те:

"От 1 декември, пристигащите от страните-членки на ЕС и българските граждани, ако имат зелен сертификат и идват от страна-членка на ЕС или от Европейското икономическо пространство, могат да влязат в страната. Ако български гражданин идва от страна в червена зона, се подлага на задължителна 10-дневна карантина, от която не може да се освободи.

За всички граждани, пристигащи от страни извън ЕС и Европейското икономическо пространство, които се намират в червена зона, в това число редица африкански държави, изобщо е забранено да влизат на територията на страната".

За това, че идващите от ЕС, където вече има случаи на новия щам Омикрон, ще бъдат пускани само със сертификат или само с PCR тест - Кацаров каза: "Така е в Европа, това е правилният начин, подход".

Достатъчно строги мерки са приложени, свързано с новия вариант, уточни Кацаров, като отново повтори, че има пълна забрана за влизане на хора от Южна Африка.

Разпространението на този вид инфекция е изключително трудно да бъде овладяно, допълни той.

По думите му ние не се намираме на изолиран остров и не можем да забраним влизането и излизането от нашата страна, дори да бихме могли да го забраним, това най-вероятно не би предпазило страната от навлизане на новия вариант.

"Това, което може да ни предпази, да използваме възможността, че сега епидемиологичната ситуация в страната се подобрява и колкото може повече хора да се ваксинират. Това е истинската предпазна мярка срещу разпространението на заразата", каза здравният министър, цитиран от 24 часа.

Коментари

Новини Варна