IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
16:00 | 2 декември 2021
Обновен: 16:21 | 28 април 2024

23-ма души са дали положителни проби за менингокок

Към момента на изследването те са без здравословни оплаквания

По материала работи: Ставри Таргов
23-ма души са дали положителни проби за менингокок

Снимка bTV

При 23 души е установено наличие на менингокок при изследване на контактните лица на заразените деца от Детска градина „Вълшебство“ в София, проведено от НЦЗПБ.

Към момента на изследването те са без здравословни оплаквания и клинична симптоматика. Насочени са за наблюдение и провеждане на антибиотична профилактика, съобщават от СРЗИ.

Столичната РЗИ е взела всички противоепидемични мерки, след като са получили сигнал за починало дете с вероятна инфекциозна патогенеза. Малко по-рано днес стана ясно, че починалото 5-годишно дете е едно от заразените с менингит.

Веднага са предприети действия по пробонабиране и изследване на контактните деца, техните братя и сестри и персонала на детското заведение.

Извършено е епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на Детска градина „Вълшебство“.

След получаването на първоначалните данни и оценка на риска, е  издадена заповед от СРЗИ за затваряне на детската градина от 1 декември и за спиране на дейността ѝ до второ нареждане.

Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете, съобщава bTV.

Коментари

Новини Варна