IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
10:15 | 13 декември 2021
Обновен: 10:33 | 20 май 2024

Пороят натвори поразии, а още нищо не сме видели. Градусите падат, сняг идва!

Тази седмица започва с нов валежен период

По материала работи: Ставри Таргов
Пороят натвори поразии, а още нищо не сме видели. Градусите падат, сняг идва!

Затруднено движение по пътищата заради свлачища, наводнени къщи и улици, след като реки излязоха от коритата си и бедствено положение в няколко общини. Това е равносметката от вчерашните обилни валежи, след като беше обявен жълт код в 15 области.

Тази седмица започва с нов валежен период. Това каза пред “Труд” Петър Янков, управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ по повод наводненията в страната. “По-интензивни валежи ще има в Югозападна България и крайните южни райони.

Очакваните количества са между 20-25 литра на кв. м, които обаче са достатъчни на фона на количествата, които са вече паднали, за да допринесат отново за усложняване на ситуацията, като имаме предвид състоянието на реките”, допълни той.

“Максималните температури ще са между минус 1 и плюс 4/5 градуса, но в четвъртък ще започне процес на застудяване. Температурите ще се понижат до минус 3 и 2 градуса, а в края на седмицата в цялата страна ще има снежна покривка от 10-15 см, а в северните части ще достигне и до 20 см”, каза също метеорологът.

По данни на Национален институт по метеорология и хидрология  не се очакват опасни явления, въпреки че ще продължи да вали сняг и дъжд. Обявен е зелен код за цялата страна.

Поройните дъждове предизвикаха свлачища на много места в страната и затрудниха движението. Усложнена беше обстановката в Кюстендилско, където пътят Кюстендил-Бобошево затвори заради активизирало се свлачище при разклона за село Вуково.

Заради дъждовете земна маса се е свлякла и на АМ “Струма” на 85-и км - след отбивката за Кочериново в посока Благоевград. Наложи се движението по магистралата да бъде временно спряно.

Възстановено беше движението по път Банско - Гоце Делчев, в района на село Буково, което също беше спряно заради преливането на вода. Временно беше ограничено пътуването по пътя Хаджидимово - Блатска при 6-и км поради подкопаване на пътното платно.

На път Е-79 пък паднала скална и земна маса затвори главния път в района на ханчетата в Кресненското дефиле.

Свлачище имаше на две места и по пътя Симитли - Гоце Делчев. Те бяха в района на село Градево, община Симитли, и при разклона за село Буково, община Гоце Делчев. Земна маса падна и на пътя Разлог-Якоруда в района на гара “Генерал Ковачев”.

За възстановяване на пътуването работеха Агенция “Пътна инфраструктура” и пожарните служби, а движението се регулираше от пътна полиция или сигналисти.

Обявиха частично бедствено положение в Смолянска област, където заради обилните дъждове реките излязоха от коритата си. Това обяви Областният кризисен щаб. Бедствено положение има в общините Рудозем, Неделино, Смолян, Девин и частично в общините Мадан и Борино.

В община Девин река Въча на няколко места излезе от корито си, заради което републиканският път е подкопан на входа на града. Тежка е обстановката и в Рудозем заради интензивното покачване на реките Ардинска, Чепинска, Елховска. Реката в Смолян също излезе от коритото си, а кметството в Горна Арда е наводнено. В община Неделино нивото на речното корито на реката е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна и е нарушила водоснабдяването в общината.

Без ток и без път останаха селата Ягодина, Буйново и Кожари. Кметът на Ягодина Митко Сакалев обясни, че прелялата река е изровила асфалтовата настилка и е подкопала един мост.

Най-пострадалата пътна инфраструктура в областта е в района на пътя Девин - Кричим, Девин - Смолян, в района на Широка лъка, Стойките, Пампорово, заради пропаднали участъци. Движението по пътя Смолян - Чепеларе при 80-и км е двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета. Същото е положението и по пътя Неделино - Бял извор, където е пропаднала част от пътя и има две свлачища при 9-ти и 12-ти км.

В петричкото село Беласица придошлите води са отнесли огради, покъщнина и автомобили. Наводнени са и къщи, а по улиците на селото има камъни, дървета и боклуци.

Община Гърмен, област Благоевград, също обяви бедствено положение, защото високите води са нанесли големи щети - има отнесен водопровод и седем селища са без вода. Наводнени са къщи и имоти. Мостът на село Господинци, гоцеделчевско, е отнесен от водната стихия. Аварийните групи навсякъде работят, но едва смогват.

Река Струма е придошла край Благоевград от голяма приливна вълна, поради което има съмнения, че има изпускане на вода от язовир Студена. Залети са фирмени бази, както и имоти на хора, а един фермер в района е евакуиран.

Коментари

Новини Варна