IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
10:00 | 17 декември 2021
Обновен: 22:07 | 30 април 2024

Обещано: Студена и снежна Коледа ни очаква, с минимум 20 см сняг

Хората, които пътуват, да се съобразяват с усложнената обстановка, предупреждават метеоролози

По материала работи: Ставри Таргов
Обещано: Студена и снежна Коледа ни очаква, с минимум 20 см сняг

Студена, но снежна Коледа, с поне 20 см сняг, ни очаква тази година. Интензивните валежи ще започнат на 24-и и ще продължат през целия ден на 25-и. Ще натрупа поне 15 - 20 см.

Следващият валежен период ще е от 28 до 30 декември, като за Нова година снегът ще се задържи. Такова време ни очаква по празниците, прогнозира пред “Труд” метеорологът Петър Янков.

“Валежите през почивните дни ще са по-интензивни в южната половина и се дължат на циклон, който започва своя живот над Южна Гърция. Неговият център минава през Беломорието, насочва към Черноморския регион.

Той ще мине малко по-южно и затова повечето валежи за празниците ще бъдат в Южна България”, обясни Янков и предупреди хората, които пътуват, да се съобразяват с усложнената обстановка. Това важи особено за тези, които са избрали да отскочат до Южната ни съседка.

“Циклонът, който очакваме да премине, ще създаде много сериозни проблеми в Гърция. Особено в Северна Гърция валежите ще бъдат интензивни от дъжд и сняг”, уточни метеорологът.

А у нас след зимните мъгли от 21 до 23-и, от 24-и ще започнат снеговалежи и ще са по-интензивни в южната половина от страната, Рило-Родопския масив, но и в Стара планина. Оскъдни ще са валежите в Добруджа, но и там ще падна около 3 см сняг.

На 26 и 27-и ще има повече слънце, като дневните температури ще се движат в рамките на 1 до 5-6 градуса, посочи Янков.

В дните преди Нова година студеният въздух над България ще се задържи и температурите ще бъдат от 2 до 6-7 градуса за най-топлите места.

От 28 до 30-и декември отново ще вали сняг. Повече валежи ще има в западните и централните райони, като снегът ще се задържи, за да посрещнем новата 2022 г.

Още този уикенд ще застудее и ще започне да вали сняг. Следващата порция валежи ще бъде на Бъдни вечер и Коледа.
 

Коментари

Новини Варна